Може ли Кина да замени Русију

27-03-2016 03:22:21 | | / vostok.rs |


Кинески председник Си Ђинпинг 28. марта долази у званичну посету Прагу. Привреда Чешке већ је осетила „нежни загрљај“ кинеских инвеститора који врло радо купују локалне компаније и некретнине. Током посете се очекује потписивање читавог низа уговора и меморандума о сарадњи. Да ли би чешка привреда требало да се боји сарадње са Кином?

Франтишек Масопуст, извршни директор Привредне коморе Чешке задужен за сарадњу са Русијом, за Спутњик каже да су дуж пута од прашког међународног аеродрома ка центру града на више видних места постављене кинеске заставе, али и билборди са порукама добродошлице председнику Си Ђинпингу.

„Не знам, додуше, ко је аутор тих билборда, за сад се само могу чути спекулације на ту тему. Ми схватамо важност посете и интересовање је велико. Сви очигледно желе да се председник Кине осети добродошлим“, каже Масопуст.

Он додаје и да су сви детаљи такође већ размотрени, од тога шта ће Си Ђинпинг добити као поклон, до тога који ће келнери служити на пријему.

Кина у последњих неколико година нагло и много купује индустријске комплексе и некретнине у ЕУ. Руска агенција „Интерфакс“ наводи да је током прошле година Кина на овај начин инвестирала 23 милијарде долара у европску привреду.

У кинеске руке је прешло 50 одсто акција авио–компаније „Травел сервис“, која је власник 34 одсто акција националног авио превозника „Чек ерлајнз“, и 60 одсто акција фудбалског клуба „Славија“, а купили су и зграду бивше „Живостенка банке“. На овом списку су се нашли и Мартиниски дворац на Храдчанима и „Пивара Лобковиц“, као и телевизијски канал „Барандов“ и издавачка кућа „Емпреса“.

У Чешкој се налази и седиште једне од највећих кинеских банака „Чајна констракшн бенк“. Председник Чешке Милош Земан, уз све наведено, очекује и додатне кинеске инвестиције у износу од 45 милијарди чешких круна (око 1,8 милијарди евра).

Масопуст мисли да чешка привреда не би требало да се плаши кинеског економског утицаја.

„Иако смо сведоци све интензивније експанзије Кине, мислим да се не би требало плашити ових тенденција. Требало би признати себи да овој ситуацији иде на руку економска криза у многим државама чије дугове купује Кина. Неке кинеске инвестиције су заправо ’финансијске инјекције‘ за чешку привреду“, сматра Масопуст.

Он са дозом резигнације говори да су неки раније на сличан начин говорили, односно критиковали руске инвестиције, и додаје да чешке фирме неће наћи адекватну замену за руске компаније.

„Само што је завршен састанак Руско–чешке међувладине комисије. Разматрали смо како да наше послове вратимо на претходни ниво јер је трговинска размена због санкција и пада вредности рубље опала за 30 одсто. Кинеске инвестиције у овој ситуацији за чешку привреду могу деловати спасоносно. Русија такође интензивира своју привредну сарадњу са Кином. Али, Русија је велика и нема бојазни да би је било која друга привреда могла ’прогутати‘“, каже он.

Масопуст додаје да ипак треба бити свестан нове реалности и да не треба заборавити при томе на сопствене интересе.