Налазите се на страници > Почетна > Блог > САД у завери против Ердогана

САД у завери против Ердогана

27-03-2016 08:23:22 | | / vostok.rs |


Хапшење турског бизнисмена Резе Зараба у Сједињеним Америчким Државама било је ударна вест за председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и његово окружење, пише аналитички портал „Монитор“.

„Многи претпостављају да Зараб није могао да не зна да га чека хапшење чим стигне у САД и да не би отишао тамо да није направио договор (са америчким властима). Он може да открије федералним властима информације које се тичу турских чиновника и могу да буду искоришћене као инструмент за притисак на Ердогана“, наводи „Монитор“.

Турски бизнисмен ухапшен је 19. марта у Флориди због сумње да је направио систем новчаних трансакција и мрежу компанија у Турској и Уједињеним Арапским Емиратима, преко којих је Ирану помогао да заобиђе америчке санкције.

У почетку се тим случајем бавила Анкара, а повод су биле оптужбе за подмићивање, додаје портал.

Претпоставља се да је Реза Зараб трансакције обављао уз помоћ чланова Владе Турске. Према подацима турске истраге, бизнисмен је платио тадашњем министру економије Зафару Чаглајану 35 милиона долара за помоћ у организовању трансакција. Претпоставља се да је извршни директор „Халкбанка“ добио пет милиона долара.

Истрага је показала да је Иран, будући да је био искључен из система међубанкарских комуникација СВИФТ, користио систем чији је део био „Халкбанк“.

Иран је преносио новац на рачуне својих компанија у Кини, а затим су оне прослеђивале тај новац на рачуне фирми у Турској као надокнаду трошкова за извоз.

За тај новац се куповало злато које је допремано у Иран преко Дубаија. До тог тренутка Турска је већ трговала златом са Ираном за увоз нафте и природног гаса.

У „Халкбанку“ је откривен рачун са којег је новац, на молбу Техерана, конвертован у злато.

Током рада система обим злата у вредности од 8 милијарди долара упућен је у Иран, али је већи део, у вредности од 13 милијарди долара, остао на територији Турске пошто су САД забраниле извоз злата у Иран у јулу 2013. године, наводи „Монитор“.

Многи који су упознати са ситуацијом мисле да Ердоган није мога да не зна за оно што се догађа.

Анкара се узнемирила када је објављено да оптужбе на рачун Ердогана припрема федерални тужилац Јужног округа Њујорка Прит Бхрара.

Провладино крило реаговало је на нови повратак на „случај Зараба“, оптуживши америчког тужиоца да учествује у „завери“, а провладин лист „Сабах“ прогласио је Бахрару чланом „терористичке организације Фетулаха Гулена“ — опонента партије Реџепа Ердогана, наглашава лист.

„Питање које често постављају јесте кога Зараб уништава својим раскринкавањем? Многи сматрају да уколико иза хапшења бизнисмена стоји нешто много веће, онда време изабрано за то (када су односи Ердогана са САД, Европском унијом и Русијом напети) сведочи о томе да неко хоће да се отараси турског председника“, пише „Монитор“.

Портал наводи да је један од разлога због кога би Зараб могао да се преда америчким властима можда и смртна казна коју су иранске власти изрекле његовом партнеру, бизнисмену Бабеку Зенкани.

„Зараб је отишао када су Зенканија осудили на смрт. Плашио се да ће га убити у Истанбулу пошто су га покровитељи издали мафији. Он није могао да отпутује у Европу. Највероватније је ступио у контакт са Американцима. Немогуће је замислити да Зараб није знао да ће га ФБИ ухапсити чим слети у Мајами, наравно, тамо су били посредници по линији ЦИА–ФБИ“, преноси портал речи бившег председника Партије правде и развоја Февзија Избарана.

Тај политичар је, такође, навео да ће, највероватније, америчке власти замолити бизнисмена да исприча све што зна у замену за блажу казну и могућност да сачува део имовине.

Ако Зараб пристане на то, случај ће добити међународне размере, сматра „Монитор“.