Британски бизнисмени иступили против ЕУ

27-03-2016 09:49:11 | | / vostok.rs |


Група од 250 водећих предузетника и финансијера из Велике Британије саопштила је да подржава кампању за излазак те земље из Европске уније. Аналитичари сматрају да је тај корак нови успех табора евроскептика који у последње време стално добија нове чланове.

У групи од 250 бизнисмена који су против останка Велике Британије у ЕУ су бивши директор банке ХСБЦ Мајкл Џогеган, власник мреже гастро–пабова „ЈД Ведерспун“ Тим Мартин, као и познати хотелијер сер Роко Форте.

Један од лидера те групе је Џон Лонгворт, бивши руководилац Британске привредне коморе, који је био приморан да напусти ту функцију због отворене подршке изласку Велике Британије из ЕУ.

„То је најважнија политичка дискусија за целу генерацију. Бизнис се поделио у вези са тим питањем и због тога је веома важно да се чује цео спектар мишљења предузетника. Многе компаније су заиста принуђене да се мире са сталним уплитањем европских власти у своје послове, као и са сумњивим правилима и нормама од којих корист има само уски круг бизнисмена“, рекао је Лонгворт.

Како се наводи, обраћање бизнис–гиганата било је објављено непосредно пошто је курс британске фунте према долару пао на најнижи ниво у протеклих седам година.

То се догодило због страховања од могућег изласка Велике Британије из ЕУ, а рејтинг–агенције „Модис“ и „Фич“ упозориле су на ризике за економију Уједињеног Краљевства у случају да бирачи на предстојећем референдуму у јуну одлуче да земља напусти европску заједницу народа.

Према резултатима анкете компаније „Ју–гов“, која је спроведена међу британским предузимачима, само је 14 одсто руководилаца фирми уверено да им чланство у ЕУ олакшава да пронађу сараднике, док 31 одсто њих тврди да правила ЕУ знатно отежавају рад привредницима.

Тридесет два одсто предузетника је уверено да чланство у ЕУ омета њихов бизнис, а само 25 одсто њих мисли супротно.

Референдум о останку Велике Британије у Европској унији треба да буде одржан 23. јуна.

Земљу ће уочи гласања, односно у априлу, посетити амерички председник Барак Обама.

Како је саопштено, амерички лидер ће покушати да убеди Британце да остану у саставу Европске уније без обзира на незадовољство многих локалних житеља тиме што САД покушавају да се мешају у туђе послове.