Mатвијенко: Русија спремна да „одмрзне“ односе са Турском ако Анкара призна одговорност за обарање авиона

25-03-2016 12:59:20 | | / vostok.rs |


Председница Савета федерације Русије Валентина Mатвијенко подсетила је да захлађење у односима између Русије и Турске није наступило кривицом Русије и да Анкара треба да изађе у сусрет Москви.

Русија је као и пре спремна да „размрзне“ односе са Турском уз услов да Анкара призна своју одговорност за обарање руског бомбардера Су-24, што још није извесно, изјавила је председника Савета федерације Валентина Матвијенко.

„Руско-турски односи, благо речено, могли би бити бољи. Као што знате, захлађење није наступило нашом кривицом. Спремни смо да их „размрзнемо“ уз услов да руководство Турске призна своју одговорност за уништење руског авиона изнад територије Сирије. Ипак, са турске стране, нема ни назнака томе“, изјавила је председница Савета федерације Валентина Матвијенко.

Матвијенкова је навела да је Турска једина земља која блокира учешће Курда у међусиријским преговарачком процесу у Женеви.

„Ова позиција је у раскораку са резолуцијом УН, али је Анкара истрајна у томе. То, наравно, спречава напредак мировног процеса у Сирији, консолидацију снага које се боре против међународног тероризма“, изјавила је она.

Према речима председнице Савета федерације, ствара се утисак да је данас „један део турских политичара преплављен успоменама на величину старе Османске империје“.

„Међутим, трезвени, одговорни политичари, треба да знају и сећају се историје своје земље у целини, а не само оних делова који изазивају носталгију. Иначе, постоји опасност да направе исте грешке“, рекла је она.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут