Рокфелери се повлаче из нафтног бизниса

24-03-2016 11:03:46 | | / vostok.rs |


Инвестиције у компаније које се баве производњом нафте, као што је „Ексон мобил“, у фонду Рокфелера сматрају неетичким. Сама компанија „Ексон мобил“ је навела да их овакав потез не изненађује, јер фонд „финансира заверу“ против њих.

Породични фонд Рокфелера намерава што пре да повуче своје инвестиције из компанија које се баве производњом нафте и угља. Између осталог, ради се о „Ексон мобилу“, наводи се у саопштењу фонда.

Џон Рокфелер, који се сматра најбогатијим Американцем у историји САД, обогатио се управо захваљујући компанији „Стандард оил“ — претходници „Ексон мобила“.

Како наводи фонд, разлог за овакву одлуку је то што је компанија довела јавност у заблуду о ризицима промене климе. Понашање компаније „Ексон мобил“, која се сматра највећом светском нафтном компанијом, инвеститори су назвали „морално неопростивим“.

„Док светска заједница ради на смањењу коришћења фосилних горива, мало смисла има, са тачке гледишта финансија или етике, настављати инвестирање у ове компаније“, саопштио је фонд.

У саопштењу се говори да је компанија „Ексон мобил“ почела да доводи у заблуду јавност о последицама климатских промена још од ’80-их година.

Осим повлачења из „Ексон мобила“, савет директора фонда је наложио да се обуставе инвестиције у компаније које се баве производњом угља и нафте.

Компанија „Ексон мобил“ је саопштила медијима да није изненађена повлачењем фонда породице Рокфелер, јер она „финансира заверу“ против њих.

„Фонд породице Рокфелер“ обезбеђује финансијску подршку „Инсајд клајмет њуз“ и „Колумбија јуниверзити Џурналисам скул“, која објављује нетачна саопштења са намером да доведе у заблуду о улози „Ексон мобила“ у проучавању климе“, додали су у компанији.