Генерал Александар Дворников открива детаље операције у Сирије

24-03-2016 11:07:42 | | / vostok.rs |


Само узак круг људи је знао да је генерал-пуковник Александар Дворников скоро пола године командовао руским снагама у Сирији. Званично, он се у то време налазио у Јекатеринбургу на челу штаба Центрaлног војног округа. О неким детаљима своје сиријске кампање испричао је у интервјуу за лист „Росијскаја газета“.

Подсетимо се шта се догађало на територији Сирије у тренутку уласка руског војног контингента.

— Група руских снага на чијем сам челу био, стигла је у Сирију у септембру прошле године са задатком да се на лицу места упозна са ситуацијом и стањем сиријске војске.

Могу рећи једно: ситуација у том тренутку није ишла на руку Дамаску. Терористи, којих је укупно било више од 60.000, заузели су били 70 одсто територије Сирије, параформације су заузеле највеће градове Идлиб, Палмиру и Раку.

Терористи су контролисали највећи део предграђа Хомса и Дамаска, водили велике офанзиве у провинцији Латакија, припремали опсаду и заузимање Алепа, док се кључни ауто-пут у Сирији Дамаск—Алеп, који повезује југ и север земље налазио под сталном претњом блокаде од стране милитаната.

Притом, владине снаге су биле уморне услед четворогодишњих војних акција и са великим потешкоћама одбијале су нападе терориста. Становништво је масовно напуштало земљу.

Шта сад имамо? Какви су резултати акција руске војске у Сирији?

— Акције руске групе током пет и по месеци у корену су промениле ситуацију у Сирији.

Главни успех војне операције против терориста био је координиран рад руске авијације у ваздуху са јединицама владиних и патриотских снага на земљи. Ради повећања њихових борбених могућности, у оквиру војно-техничке помоћи, испоручили смо сиријској војсци савремено наоружање и војну технику. То су артиљеријски, комуникациони и извиђачки системи итд.

У најкраћем року оружане снаге Сирије су створиле систем војних саветника са читавим руководећим апаратом. Они су успешно решили задатак везан за обуку владиних снага, курдских и других патриотских формација. Позитивно је утицало на ситуацију то што су наши саветници најактивније учествовали у припреми борбених акција.

Овај заједнички рад омогућио је да се разруши инфраструктура и канали снабдевања терориста, преузме иницијатива и пређе у офанзиву. Притом, она је вођена у 15 праваца истовремено. То је натерало милитанте да прекину велике офанзивне операције и пређу на акције у малим групама.

Подједнако је важно то што су успешне акције против криминалаца охрабриле сиријски народ. Сиријци су схватили да се милитанти ДАЕШ-а и Нусра фронта могу тући и побеђивати.

Осим тога, у сиријском друштву се родио добровољачки покрет, формиране су добровољачке бригаде и батаљони. На данашњи дан се у њиховом саставу против милитаната у Сирији бори неколико хиљада људи.

Добар пример да је стрпљење сиријског народа на измаку јесте да обични грађани истерују криминалце Нусра фронта из низа насељених места у централним и јужним провинцијама земље.

Без обзира на постојеће несугласице са властима у Дамаску, сиријски Курди су најактивније учествовали у борби против терориста на северу земље. Они и сада настављају борбе против ДАЕШ-а и Нусра фронта.

То јест, у борбу су ушли сви слојеви становништва Сирије?

— Управо тако. Рат против терориста заиста је добио општенародни карактер. И ситуација на фронтовима се знатно променила. Притом, посебну улогу приликом извођења офанзивних акција одиграли су добровољачки одреди.

Заузимање кључних подручја на североистоку провинције Алеп озбиљно је отежало снабдевање милитаната и пребацивање појачања из Турске преко коридора између Џебарлуса и Азаза. На овај начин створени су услови за уништење ДАЕШ-а северно од Алепа.

Шта имамо сада? Деблокирана је авио-база „Квајрес“ и многа насељена места које су била под опсадом терориста више од три године. Милитанти су коначно истиснути из провинције Латакије. Приобални рејони у којима је коцентрисан значајан део сиријског становништва очишћен је од терориста.

На истоку Сирије блокирана је Палмира, настављају се борбе за њено ослобођење. Заузимање овог града који за Сирију има посебан историјски и географски значај, фактички сече групацију ДАЕШ на два дела и отвара пут за Раку и Дејр ел Зор, ствара услове за излазак и преузимање контроле над границом са Ираком.

Осим тога, успостављена је контрола над три велика нафтна поља која су раније били извори прихода за терористе.

У извештајима Министарства одбране често се помињу имена сиријских провинција — Хама, Хомс, Дамаск. Шта се сада тамо дешава?

— Ове провинције се налазе у централном делу земље и њихов већи део је очишћен од илегалних оружаних формација. Тамо је сада најактивнији мировни процес. Са војне тачке гледишта веома је важно да се највећи ауто-путеви у Сирији ставе под контролу владиних снага.

Ако се говори уопштено, сиријске снаге су за време војне операције, уз подршку из ваздуха, ослободиле 400 насељених места. Потенцијал терористичких групација се смањио за више од два пута, изгубили су иницијативу, док се територија коју контролишу смањила за 10.000 км.

Не треба заборавити да је на територији Сирије уништено око две хиљаде терориста — пореклом из Русије. Њих 17 су команданти. Ове превентивне мере према милитантима су нека врста гаранције безбедности наше државе и руских грађана.

Веома важан резултат војне операције, по мом мишљењу, јесте пораст моралног духа сиријског народа у целини и владиних снага, између осталог. Спречен је могући распад земље.

Пребацивање руске авијационе групе на аеродром Хмејмим за западне политичаре је био гром из ведра неба. Исто тако је све изненадило и враћање људи и војне технике кући. Како је то постигнуто?

— Захваљујући изненадним проверама борбене готовости, наше Оружане снаге су већ више пута вежбале пребацивање значајних формација на велике раздаљине.

Зато, када је добијено наређење о распоређивању групе у Сирији, оно је, као што и треба, било извршено тачно и у најкраћим роковима. Исто тако, брзо и ефикасно било је успостављена свеобухватна логистика са територије Руске Федерације.

Главни терет је легао на војно-транспортну авијацију и ратну флоту. Од септембра је било изведено више од 640 авионских летова и више од 80 линија поморског саобраћаја.

Појава савремених контејнера у нашој војсци омогућила је да се буквално за неколико дана распореди на аеродрому Хмејмим сва потребна инфраструктура, од објеката аеродромско-техничке логистике, стамбених и административних просторија, до мензе и купатила.

Скоро пола године пред вашим очима се одигравају драматични догађаји у овој земљи. Сада постоји нада за мирно решавање конфликта у овој земљи. Како оцењујете такву перспективу?

— Сигурно знате да је на територији авио-базе Хмејмим организован рад Центра за помирење. Тамо ради више од 60 руских официра, чији главни део је распоређен по провинцијама. Без обзира на бележење кршења, режим прекида борбених акција у Сирији се у целини поштује. Најактивнији процес помирења је у току у провинцијама Хама и Хомс. Надамо се да ће ускоро у тим подручјима борбене акције у потпуности бити обустављене.

Главно је да се примирје наставља. У тренутку мог одласка из Сирије на услове прекида борбених акција пристале су 43 оружане формације, док су споразум о примирју потписале старешине 51 насељеног места. Њихов број сваког дана расте.

Забринутост изазивају артиљеријска гранатирања турске војске курдских формација које се боре против терориста Нусра фронта на северу провинције Алеп. Ове акције фактички значе подршку Анкаре бандама које покушавају да прекину примирје у Сирији.

Да ли је руска војска учествовала у копненој операцији у Сирији?

— Наши војни саветници су радили и раде на свим нивоима, укључујући и тактички. Ови официри пружају помоћ сиријским колегама у планирању и вођењу борбених акција против терориста и обучавају их руковању руском војном техником.

Нећу скривати да на територији Сирије делују и јединице наших снага за специјалне операције. Оне обављају извиђање објеката ради напада руске авијације, баве се навођењем авиона на мете у удаљеним подручјима и испуњавају друге специјалне задатке.

Међутим, треба имати у виду да у Сирији испуњавају различите задатке и овакве јединице Оружаних снага САД и других држава коалиције.

У медијима се много говори о томе које јединице ће остати у Сирији након повлачења главног дела руских снага. Да ли нам можете нешто конкретно рећи у вези с тим?

— Нећу, наравно, набројити читаву групу до последњег војника и авиона. Рећи ћу ово: у Сирији ће остати потребан број снага, предвиђених за обезбеђење контроле прекида борбених акција, као и за безбедно функционисање нашег пункта обезбеђења летова авијације у Хмејмиму и пункта материјално-техничке логистике руске Ратне морнарице у Тартусу.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ