САША СТАНИШИЋ ДОБИО ЛАЈПЦИШКУ КЊИЖЕВНУ НАГРАДУ ЗА РОМАН „ПРЕТПРАЗНИЧКО ВЕЧЕ“

18-03-2014 10:30:20 | | / mojenovosti.com |

Саша Станишић, немачки писац србског порекла , добио је престижну књижену награду Лајпцишког сајма књига ( Leipzig Book Fair Prize ) у номинацији „ белетристика „ за роман „Претпразничко вече „ (Vor dem Fest ( у коме је описао ноћ уочи сеоских светковина у околини Браденбурга северо-источним регионима Немачаке, пуну фантастичних приповедања , митских привиђеља , али и прожету живописним хумором, обкављено je на сајту Награде.

По оцени жирија,Станишићев роман „представља виртуозно дело у прози „.

Саша Станишић је рођен 1978. у Вишеграду од оца Србина и мајке Бошњакиње.Као дете је био сведок почетка ратних страхота у Босни и Херцеговини, али је ипак на време, 1992. г.заједно са породицом побегао у Немачку.

Станишићев дебитанстки роман „Како је војник грамофн направио „ објављен 2006, изазво је велико интересовање у књижевним круговима.

Лајпцишка књижевна награда је једна од најпрестзижнијих у Немачкој и додељује се у неколико номинација:за белетритику, превод и нон-фикшен, коју је добио познати немачки аутор Хелмут Летен за књигу „Сенка фотографа „.У рецензији Летеновог романа се истиче да културолог анализира узроке јаког утицаја фотографија на свест савременог човека.

У номинацији „превод „ награду је добио Робин Детје, који је са енгелског језика на немаки превео дело америчког писца Виљема Фолмана „ Централа Европа „ (Europe Central).

У овом делу Виљема Фолмана, једног од најзначајних савремених светских писаца, приповеда се о животу у Совјетском Савезу и Немачкој до почетка Другог светског рата, за време и после њега.

Постмодерни Фолманов епос књижевна критика је окарактерисала ка „Рат и мир XXI“ века.