Захарова: Терористички напади у Бриселу удар на целу Европу

22-03-2016 03:27:27 | | / vostok.rs |


Званична представница Министарства спољних послова Русије Марија Захарова оценила је за Спутњик да су данашњи терористички напади у Бриселу велики удар не само на Белгију, већ и на целу Европу, подсећајући да Русија добро зна шта су то терористички напади и напади на цивиле.

Захарова је истакла да би након свега што се десило многи требали да се пробуде јер се показало да више не „постоји тихо и безбедно место, потпуно ослобођено од опасности од тероризма“, додајући да је неопходна међународна сарадња без било каквих подела на „туђе и своје“.

Она каже да је бесконачно поигравање са терористима, као и њихова подела на „на добре и лоше“ потпуно погубан пут.

„Геополитичке стратегије у смислу смене режима, промене политичког курса у земљи дириговане споља, довеле су до тога да је свет постао апсолутно незаштићено место пред међународним тероризмом“, нагласила је она.

Захарова се осврнула и на Минхенску безбедносну конференцију, упитајући се чему сва та окупљања.

„Чему све? Зарад јачања НАТО-а? Чему издвајање новца за европску безбедност када те безбедности нема? Зашто измишљати некакве мистичне опасности од некаквих хибридних и информативних ратова, када права опасност постоји — било да је носе у коферима, уносе у авион, у руксацима у метро, остављају у кутијама у пролазима… Та опасност је међународни тероризам који све више јача“, истакла је она.

Она је казала да се под маском добрих намера током последњих година заправо урушавају читаве државе.

„Нико нема одговор на питање куда иду избеглице које немају новца, немају дом, које немају ни породицу. Ми константно говоримо о једном те истом — дајте да тражимо основни разлог због којих долази до терористичких напада“, закључила је она.

Захарова је изразила дубоко саучешће породицама настрадалих и белгијском народу.