Зашто је Лавров један од најбољих дипломата данашњице

22-03-2016 09:40:48 | | / vostok.rs |


Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у понедељак је обележио 66. рођендан. Тим поводом преносимо избор утисака које су о угледном руском дипломати исказале његове дугогодишње колеге из свих делова света.

„Лавров је савремена верзија Мистер Ноа, савремени (Андреј) Громико (бивши шеф совјетске дипломатије)“, рекао је бивши заменик државног секретара САД Дејвид Крамер, који је с руским министром сарађивао док је на челу Стејт департмента била Кондолиза Рајс.

„Научио сам да ценим његову оштроумност и мудрост. Сматрам га својим пријатељем“, изјавио је бивши генерални секретар Уједињених нација Кофи Анан, који Лаврова познаје још док је руски дипломата био стални представник Русије у УН.

„Један од најбољих савремених дипломата. Човек који веома добро одређује циљеве, следи их и исправно бира начин да заштити своје интересе. Понекад уз хумор, а понекад уз сарказам. Понекад веома жилаво“, сматра министар рада и социјалне политике Бугарске, вицепремијер те земље и бивши шеф дипломатије Ивајло Калфин.

„Он је један од најпаметнијих, најбоље информисаних и најуваженијих спољнополитичких играча на светској позорници. Мене нимало не чуди чињеница да је у питању решавања сиријске кризе он с таквом лакоћом и одлучношћу изашао у први план“, изјавила је бивша министарка иностраних послова Аустрије Урсула Пласни, коју је током прве посете Москви руски министар дочекао с букетом жутих ружа.

„Имамо одличне односе, делимично формалне. Понекад се могу назвати дискутабилним: он је, као и ја, рођени полемичар који је увек спреман да уђе у вербалну борбу“, написала је бивша америчка секретарка Кондолиза Рајс у својим мемоарима.

„Он је врло паметан. Он, такође, одлично зна процес рада УН. Може да буде веома пријатан и истовремено практичан“, сматра још једна бивша државна секретарка, Медлин Олбрајт, која је с Лавровом радила док је била стални представник САД при УН.

„Он познаје нијансе процеса јер се с њима суочавао у вези с Ираком. Он зна како много може да се учини када раде независни инспектори“, сматра Чарсл Дјулфер, бивши заменик руководиоца групе инспектора УН за наоружање у вези са ликвидацијом хемијског оружја у Сирији.

Сергеј Лавров се родио 21. марта 1950. године. У Министарству спољних послова је почео да ради као аташе совјетске амбасаде у Шри Ланки. Од 1994. до 2004. био је стални представник Русије при УН.

Дужност министра спољних послова Русије обавља од 2004. године, односно дуже од свих који су на челу дипломатије после Андреја Громика (шеф совјетске дипломатије од 1957. до 1985. године).

Говори три језика — енглески, француски и синхалски (један од званичних језика Шри Ланке).