Москва: Изјава Могеринијеве о Криму лицемерна

19-03-2016 03:33:15 | | / vostok.rs |


Москва је изненађена изјавом шефице европске дипломатије Федерике Могерини о Криму, она је прожета огромним непоштовањем према житељима полуострва, саопштило је Министарство иностраних послова Русије.

Могеринијева је у петак, на другу годишњицу присаједињења Крима Русији, позвала друге земље-чланице Уједињених нација да прате пример Брисела и да уведу ограничавајуће мере Руској Федерацији.

Министарство је саопштило да „судећи по тексту изјаве, Брисел не жели да види реалне промене на боље у животу становника Републике Крим и Севастопоља у саставу Русије, за шта је оно пре две године у огромној већини и гласало током слободног и демократског испољавања воље“.

„Уместо да сваки пут понављају неосноване тврдње о неким ’нарушавањима људских права’ и ’анексији Крима’, европским чиновницима би корисније било да више сазнају о реалној ситуацији на руском Криму на основу објективних чињеница и директног разговора с Кримљанима“, навело је Министарство.

Имало би смисла, наглашено је у саопштењу, и да се обрати пажња пре свега на реална нарушавања права самих житеља Крима, који су се суочили с „воденом, саобраћајном, енергетском и производном блокадом полуострва“ коју су организовали украјински и кримско-татарски националисти, уз дозволу власти Украјине.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут