Скандали не могу довести у сумњу достигнућа руских спортиста

17-03-2016 09:02:38 | | / vostok.rs |


Шеф руске државе Владимир Путин позвао је руководство руског спорта да не политизује ситуацију са мелдонијумом и не прави „теорије завере“ према домаћим спортистима.

Председник Русије Владимир Путин се на састанку са члановима Владе дотакао и спортских тема, изјавивши да резултате руских спортиста не могу довести у сумњу никакви скандали — већина њих се понаша примерно и не користи допинг.

„Ми се с правом поносимо достигнућима наших спортиста и њихове резултате не могу довести у сумњу никакви скандали. То је апсолутно очигледна ствар, тим пре што се убедљива већина наших атлетичара понаша примерно и нема ништа са било каквим забрањеним препаратима“, рекао је шеф руске државе.

Председник Русије је такође рекао да не треба политизовати скандал око допинга и тражити теорије завере, већ да треба правовремено реаговати на препоруке Светске антидопинг агенција (ВАДА) и активно са њом сарађивати.

„Потребно је активније развијати партнерску сарадњу са међународним организацијама које раде у тој сфери, пре свега са Светском антидопинг агенцијом и Међународним олимпијским комитетом, као и пре, реализујући све званичне одлуке и препоруке тих ауторитарних међународних организација“, навео је Путин.

Председник је позвао да се уложе напори како се допинг скандал не би поновио у руском спорту.

У вези са тим, он је наредио да се пооштре казне за нарушавање антидопинг правила и наложио Влади да развије програм за побољшање ефикасности борбе са допингом.