Опроштај од Драгана Николића

14-03-2016 04:22:50 | | РТС/ vostok.rs |

Породица, пријатељи, колеге и велики број поштовалаца опростили су од доајена србског и југословенског глумишта Драгана Гаге Николића на комеморацији у Атељеу 212. Више хиљада грађана присуствује опелу и сахрани Драгана Николића на Новом гробљу у Београду.


Гагин одлазак доживели смо као лични губитак, а минут ћутања траје данима и преплављује Балкан, речено је на комеморацији Драгану Николићу, кога су колеге и пријатељи испратили уз звуке песме "Флојд" и громогласни аплауз.



Знали смо да ти је тешко, да сваки дан доноси бол који је само твоја Милена знала да ублажи, рекао је писац Душко Ковачевић и напоменуо да није знао да ће га Драганов одлазак толико уморити.

Ковачевић је рекао да је Драган био вољен, поштован и цењен.

Глумица Јелисавета Сека Саблић истакла је да је Драган у страшним данима болести, "сигуран поред своје Милене", углавном ћутао.

И тада је је отмен, а ни у најтежим моментима није губио дар духовитог човека. Недавно, када се у једној неприлици закашљао, ја сам га питала да ли хоће да позовем сестру да пљуне, а он мије одговорио: "не би било у реду да пљунем сестру", испричала је Саблић.

Раде Шербеџија је оценио да ће много воде протећи Савом и Дунавом док се поново не роди божанствени мангуп "као наш Гага".

Сигуран сам да би Драган Николић био у првом тиму југословенске филмске и позоришне репрезентације. За мене је он био "чиста деветка", центарфор, рекао је Шербеџија.

Стојимо овде, у овом театру, најзначајнијој сцени СФРЈ, дивне ширине и космполитског духа, у којем се твоја душа осећала сигурно и заштићено, оценио је он.

Шербеџија је рекао да су Драган Николић и Милена Дравић били заштитни знак среће, младости и лепог времена.

"Легенда о дивном човеку, лепом Гаги са Црвеног Крста, живеће дуго и биће јединствена, топла, лепршава, као што је био и он. Духовниче, нежни учитељу, срећан сам што сам те познавао и имао прилике да се са тобом дружим и радим", рекао је глумац Драган Бјелогрлић.

Драган Бјелогрлић
Драган Бјелогрлић

Глумац Воја Брајовић прочитао је песму "Амиго" Арсена Дедића и подсетио да је са Драганом последњу представу играо у Загребу.

Ноћне шетње зимским градом, непомично вреде. Остају недовршене наше вечне теме. Глухо светло на раскршћу, порнографски кино, са страхом смо окусили и воду и вино. Амиго, пријатељу мој, цитирао је Брајовић.

Ја играм Бога, а Воја је леп ко Фројд, подсетио је Брајовић на Николићеве речи којом је најављена представа "Посетилац".

Од Драгана Николића пригодним речима опростили су се и Бранимир Брстина, Радмила Станковић, Радослав Зеленовић, Љиљана Тодоровић, Јагош Марковић и Милан Влајчић, истичући да већег господина, дивног човека, витеза и београдског мангупа нису познавали.

Поред Николићеве супруге Милене Дравић, чланова породице, бројних колега и пријатеља, комеморацији су присуствовали и премијер Србије Александар Вучић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић и министри Ивица Дачић и Иван Тасовац.

Драган Николић преминуо је у петак 11. марта, а биће сахрањен данас у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Поштоваоци Драгана Николића испунили су Велику сцену "Мира Траиловић" Атељеа 212, која тако није могла да прими све који су желели да му одају последњу пошту.

Опело и сахрана великана србског глумишта Драгана Николића је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Више хиљада грађана окупило се да ода почаст и опрости се од свог идола. Од великана, опростили су се министар културе Иван Тасовац и редитељ Горан Марковић.

Један од највећих и највољенијих глумаца са простора бивше Југославије, Драган Николић, преминуо је 11. марта у 73. години.