ЕУ ће покушати да промени стратегију према Русији

14-03-2016 09:19:58 | | / vostok.rs |


Шефови спољнополитичких ресора земаља-чланица ЕУ покушаће да направе корак у правцу израде нове дугорочне стратегије у односима са Русијом, пишу руски медији.

Руски лист „Комерсант“ наводи да ће 14. марта бити одржана специјална седница министара иностраних послова на којој ће се разговарати о односима са Русија. Састанак ће бити необичан, имајући у виду дневни ред ранијих дискусија о политици ЕУ према Русији. Ако су у последње две године европски министри, као по правили, говорили о заоштравању или продужењу санкција или су разговарали о утицају војне операције Русије у Сирији на миграциону кризу, сада је реч искључиво о билатералним односима Брисела и Москве.

„Због догађаја из последњих година у европским престоницама су дошли до закључка: било шта да се догоди, повратка на односе са Русијом у духу business as usual не може бити“, објаснио је извор листа у структурама ЕУ.

Саговорник агенције је навео да у ЕУ у овом тренутку не постоји јединствено мишљење какви односи треба да буду са Русијом, већ постоји само политика санкција која не може вечно да траје.

„Потребнa нам је дугорочна стратегија сарадње са Москвом у новим условима“, нагласио је он.

Други извор листа је нагласио да се не очекује да ће на крају данашњих разговора бити донесене неке конкретне одлуке: То ће размена мишљења која може утицати на на наредне консултације.

Саговорник листа је навео да на састанку министара неће бити раније припремљених предлога Европске комисије.

МСП Русије, према подацима листа, такође намерава да изврши „инвентаризацију“ веза са ЕУ. Русики дипломатски извор листа нагласио је да „садашњи стадијум односа не задовољава Москву. Осим тога, саговорник је навео да докле буду на снази основне тачке европских санкција, не може бити нормализације односа.