НВО Медлин Олбрајт непожељна у Русији

14-03-2016 08:18:40 | | / vostok.rs |


Руски тужилац оценио је да делатност НДИ којом руководи Медлин Олбрајт „представља претњу самим основама уставног поретка Руске Федерације и безбедности државе“.

Државни тужилац Русије прогласио је амерички Национални демократски институт (НДИ) као непожељан на територији целе земље.

Забрана деловања на територији Русије уследила је зато што је НДИ најдиректније „обрађивао“ руску прозападну опозицију и потпомагао и њене најпроблематичније акције, а бар индиректни је учесник обојених револуција по свету.

Руски тужилац оценио је да делатност НДИ „представља претњу самим основама уставног поретка Руске Федерације и безбедности државе“.

Руски тужилац је о својој одлуци обавестио Министарство правде РФ да би НДИ укључило у списак страних невладиних организација чија даља активност је непожељна на територији Русије.

У јулу прошле године је Савет федерације (Горњи дом руског парламента) — на иницијативу свог Комитета за међународне послове — сачинио списак непожељних НВО на којем се нашао и НДИ.

На истом списку су: Фонд Сороша, Национални фонд за демократију (НЕД), Међународни републикански институт(ИРИ), Фонд Мекартура, „Фридом хаус“, Фонд Чарлса Стјуарта Мота, Фонд „Образовање за демократију“ (ФЕД), Источноевропски демократски центар, Светски конгрес Украјинаца, Украјински светски координациони савет и Кримска мисија за људска права.

НДИ је основан 1983. године, са прокламованим задатком да „шири демократију у земљама у развоју“. Међу такве земље је после распада СССР била сврстана и Русија, заједно са осталим постсовјетским државама.

Бивши амерички амбасадор у Москви, Мајкл Мекфол, који је себе био прогласио за „специјалисту за демократију, антидиктаторске покрете и револуције“ — до доласка на чело дипломатске мисије САД у Русији годинама је био консултант НДИ у Москви.

Поводом „затварања врата“ даљем деловању њеног фонда — у Москви је посебно наглашено да је Медлин Олбрајт била на челу Стејт департмента у време НАТО агресије на Југославију и да је била њен главни иницијатор.

Овоме је додато: НДИ (седиште му је у Вашингтону) никако се не може сматрати невладином структуром:

„НДИ је формирала влада САД. Финансира се преко Националног фонда за демократију (НЕД) којег, опет, финансира Конгрес САД преко владине Агенције САД за међународни развој (USAID).“

Министарство иностраних послова Русије — коментаришући обустављање рада руске филијале Агенције САД за међународни развој 2012. године, оценило је: „Агенција је покушавала да утиче на политичке процесе унутар Русије“.

Још је указало: „Национални демократски институт, који је афилиран са државном структуром тесно је повезан са Демократском партијом. На исти начин је Међународни републикански институт (ИРИ) под покровитељством Републиканске партије. Агенције САД за међународни развој усмерава новац преко НДИ и ИРИ, а затим та средства у виду грантова добијају НВО у различитим земљама“.

НДИ одржава везе са међународним политичким асоцијацијама попут Социјалистичке интернационале (у чијем саставу су и француски социјалисти), Центристичке демократске интернационале (у којој је и партија Ангеле Меркел) и Либералне интернационале.

Док је био на врхунцу моћи у Русији (између 1992—1996), НДИ је организовао тренинге за представнике руских политичких партија Демократски избор Русије и Јаблоко и чланове више посланичких група.

Има индиција да је НДИ био, а можда је и даље, главни политички и пиар консултант руског опозиционара Михаила Касјанова.

„Ширење демократије“ Украјини, које се завршило Евромајданом и државним превратом 2014. године, није прошло без подршке НЕД — структуре која непосредно финансира НДИ.

Према непотпуним подацима, НЕД је од 2011—2014. украјинским НВО дао безмало 14 милиона долара. Активну улогу у догађајима на кијевском Мајдану имао је и Институт за масовне медије који функционише у саставу НЕД.

Члан експертског савета московског Института за социјално-економске и политичке студије Алексеј Зудин процењује да је потез руског државног тужиоца (забрана деловања НДИ) „део тренда да се руско политичко поље заштити од дестабилизујућег утицаја извана“.

„Деловање НДИ и сличних организација добро се уклапа у концепт меке силе која подразумева утицај на умове који се потом претвара у одређене политичке акције.“