Кипар би могао да обори споразум Турске и ЕУ

13-03-2016 06:50:29 | | / vostok.rs |


Никозија не планира да укида вето на улазак Турске у Европску унију све док не буде потписан споразум о уједињењу Кипра, пише лист „Политико“.

Европски лидери су с Анкаром усагласили споразум према ком ће Европска унија удвостручити обим финансијске помоћи Турској (са три на шест милијарди евра) и укинути визна ограничења за њене грађане који путују на територију јединствене Европе.

Анкара је од Брисела затражила и да отвори пет нових преговарачких поглавља за ступање Турске у ЕУ и да убрза тај процес уколико буде постигнут споразум о поновном уједињењу Кипра, наводи лист.

„Нећемо укидати вето на ове тачке споразума“, навео је шеф кипарске дипломатије Јоанис Касулидис у интервјуу „Политику“.

Дипломата је нагласио да су за њега и даље приоритет преговори о уједињењу грчког и турског дела острва, и да ће вето Кипра бити скинут када то питање буде било решено.

Кипар је замрзнуо шест тачака у споразуму ЕУ с Турском о борби против миграционе кризе, укључујући пет нових захтева Анкаре, додаје лист.

Истовремено, остаје могућност да Анкара и Никозија постигну споразум о уједињењу два дела острва. Најсложенији елемент преговора јесте повлачење 30.000 турских војника из Северног Кипра, наводи лист.

Тек када овај проблем буде био решен, споразум ће бити изнет на референдум.

У грчком делу Кипра 2004. године већ је одржан плебисцит, али грађани су тада гласали против уједињења.