Највећи крузер на свету отиснуо се на пробну пловидбу

11-03-2016 12:45:55 | | / vostok.rs |


Највећи крузер на свету „Хармони оф д сиз“ је кренуо у прву пробну пловидбу из бродоградилишта француског града Сен Назер, преноси телевизијски канал БФМТВ.

Очекује се да ће крузер који је изградила компанија СТX Франс бити предат америчкој компанији „Ројал карибијан интернешенел“ већ средином маја.

Дужина брода је 362, а ширина 66 метара. Бродски депласман крузера је 227.500 тона. На његовој палуби може да се смести шест хиљада путника и две хиљаде чланова посаде.

Током изградње крузер је већ постао знаменитост Сен Назера. Брод чија је висина 70 метара виши је од свих градских објеката.

Свакога дана бродоградилиште у којем се гради брод посећују туристи, а у четвртак је мноштво људи заузело најподеснија места у граду како би сопственим очима видело како „Хармони оф д сиз“ излази на море.

„Ројал карибијан интернешенел“, који већ има два крузера класе „оејзис“, 2012. године је саопштио да намерава да изгради трећи брод ове класе.

„Алур оф д сиз“, који је почео да плови 2010. године и такође припада „Ројал карибијан интернешенелу“, сада носи титулу највећег путничког брода на свету, али је краћи од „Хармони оф д сиз“ за два центиметра.