Путин: Медведев ускоро у Србији

10-03-2016 04:16:13 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин на састанку са србским председником Томиславом Николићем изјавио је да ће премијер Русије Дмитриј Медведев ускоро посетити Србију.

„Надам се да ћемо размотрити актуелни позитивни дневни ред. У вези са тим, желим да подсетим на посету премијера Србије Русији у јесен прошле године, као и на планирану посету председника Владе Русије Србији, надам се у блиској будућности“, рекао је Путин на почетку разговора са Николићем у Кремљу.

Путин је подсетио да Русију и Србију повезује богата историја. Он је оценио да се односи двеју земаља успешно развијају.

Руски председник се захвалио Николићу на популаризацији и заштити источно–хришћанских традиција.

„Желим да Вам честитам заслужену награду — награду Међународног фонда јединства православних народа. Ви радите много на заштити и популаризацији источно–хришћанских традиција и вредности. Желим да Вам захвалим на активности у том правцу“, рекао је он.

Николић је са своје стране захвалио председнику Русије „за разумевање за понашања Србије у међународним односима“.

„И за храброст коју је Русија улила свим другим државама својом борбом против тзв. ’Исламске државе‘“, додао је Николић.

Николић је захвалио Путину на томе што је Русија прошле године уложила вето на резолуцију Велике Британије о Сребреници у СБ УН којом су желели да оптуже Србе за тај злочин.

„Без обзира на то што је то било друго време и друга ситуација, то се може упоредити са гестом руског цара који је изјавио да ће изаћи из рата ако савезници не обезбеде бродове србској војсци у Јадранском мору… Он је ушао у рат како би заштито своју српску браћу“, рекао је Николић.

Он је навео да су покушаји да се усвоји декларација о Сребреници били усмерени на то како би се потврдили стереотипи о геноциду над муслиманима од стране србског народа.

„Знам колико је тешко у Савету безбедности ставити вето и тај гест ће заувек остати у сећању Срба“, нагласио је србски председник. Он је захвалио Путину и за став Русије по питању учлањења Косова у Унеско.

„Посета ми даје могућност да Вам лично захвалим за све то што се урадили прошле године за Србију. Ви не можете ни да претпоставите колико Вам је Србија захвална за та два поступка која сте направили. Они се тичу будућности Србије и рекао бих и будућности Републике Српске“, рекао је Николић.

„Све то ми се скупило на души. Једноставно сам чекао тренутак да ми се пружи могућност да то изразим“, закључио је Николић.