Хрватска иде стопама Грчке: на удару незапослени, радници и болесници

07-03-2014 05:46:02 | | Васељенска/ mojenovosti.com |

Загреб – Док хрватски политичари поручују како Хрватска неће следити судбину Грчке и одбијају препоруке Европске комисије око даље штедње и реформи, нови удар након ребаланса буџета пре свега ће да осете незапослени, радници и болесници. Наиме, да би заиста избегла судбину Грчке, Хрватска се одлучила на строге мере штедње, тиме да економски аналитичари упозоравају да ни то неће бити довољно.


Допринос за здравствено осигурање повећан је са 13 на 15 одсто, уводи се порез на све игре на срећу, знатно се повећава порез на цигарете. Засад се не дирају плате и пензије. Последње дубинско „скенирање“ спроведено од стране Брисела, приказује бројне недостатке хрватске привреде, па је готово немогуће да Хрватска ухвати корак са осталим земљама ЕУ. Рецесија ће бити настављена и у овој години, што Хрватску ставља на само дно европских држава, веома близу Грчкој.

И Европа и ММФ инсистирају да се реформише тржиште рада, што би значило и лакше отпуштање радника, чему се, опет, синдикати грчевито супростављају. Али, ако до драстичних реформи не дође убрзо, Хрватска ће из магареће клупе међу чланицама ЕУ веома брзо још више да назадује, чега се Брисел прибојава.
-Хрватска има преслаб капацитет за реформе и промене онога што је вуче надоле. Према садашњим трендовима, Хрватска ризикује да у знатној мери не испуни задате циљеве у овој години – констатује Европска комисија.

Чекају се авиони
Хрватски „мигови“ су на ремонту у Украјини, а Украјинци тврде да садашња криза неће да се одрази на преузете обавезе. Водећи светски часопис за војна питања „Џејнс дифенс“ тврди да Хрватска очајнички тражиа дванаест „мигова“ који су на ремонту, али нико засад не зна када ће они бити враћени Хрватској.