Научници опет уловили тајанственe „сигналe ванземаљаца“

03-03-2016 04:28:11 | | / vostok.rs |


Тајанствени радио-сигнали, који су недавно пронађени у далекој галаксији, постали су још мистичнији с обзиром на то да су астрономи поново регистровали један такозвани „сигнал ванземаљаца“, што ставља под сумњу целокупну теорију о њиховој непериодичности, наводи лист „Нејчер“.

Тајанствене сигнале први пут су случајно открили аустралијски астрономи 2007. године приликом посматрања неутронских звезда, односно пулсара.

Научници су наредних година успели да пронађу трагове још девет сличних сигнала, што их је навело да помисле да су они вештачког порекла, те да су можда дошли од ванземаљаца.

Међутим, откриће од пре неколико недеља их је демантовало, будући да је установљено да је извор тих сигнала елиптична галаксија, која се налази на удаљености од шест милијарди светлосних година од Млечног пута, те да се овакви сигнали рађају у процесу спајања неутронских звезда или других компактних објеката који се потом претварају у црну рупу.

Наиме, научник са канадског универзитета Мегила Паул Шолц је крајем прошле године открио да се један од првих пронађених сигнала (ФРБ 121102) поново емитовао из исте тачке у сазвежђу Кочијаш, где је пронађен пре четири године.

Реч је, како је рекао, о „двојнику“ тог сигнала, који је имао исту снагу, дужину трајања и остале параметре.

Шолц је затим након вишемесечног посматрања пронашао мноштво сличних сигнала, што је оповргло све досадшње претпоставке о томе да су ти сигнали непериодични, као и да је њихов извор космичка појава, попут магнетара — младе неутронске звезде са ултрајаким магнетним пољем, које производи моћну радио-емисију.

Шолц, међутим, истиче да његово откриће не оповргава вангалактичко порекло ових сигнала.

Научници сада желе да придобију подршку осталих радио-астронома како би их објединили у једну виртуелну „антену“ за тражење те удаљене галактике, чије би откриће било веома важно како би се утврдило која је теорија о настанку ових сигнала тачна.