Захарова: Предлог о одласку руских мировњака из Придњестровља опасан

02-03-2016 04:31:17 | | / vostok.rs |


Изјава министра одбране Молдавије да руске мировне снаге у Придњестровљу треба заменити мировњацима Уједињених нација у супротности су са жељом нове молдавске владе да ради на руско-молдавској сарадњи, изјавила је Марија Захарова.

Москва сматра опасним предлог министра одбране Молдавије да замени руске мировњаке у Придњестровљу онима из УН, саопштила је званична представница Министарства иностраних представника Русије Марија Захарова.

„Руске мировњаке који играју кључну улогу у извођењу мировне операције у Донбасу која је доказала своју ефикасност предлажу да замене за мировњаке под мандатом УН. Овa нагађања су веома опасна и у супротности су са жељом нове молдавске владе да ради на руско-молдавској сарадњи“, рекла је Захарова на брифингу.

Према њеним речима, поставља се питање каква је заиста позиција молдавског руководства.

Ове године се навршава 24 године од почетка мировне операције у непризнатој молдавској републици Придњестровље. Мир у зони конфликта одржавају заједно мировне снаге у које улази 402 руска војника, 479 придњестровских, као и 10 војних посматрача из Украјине. Мировњаци су распоређени у 10 центара и прелазних пунктова у кључним деловима зоне безбедности.