Путин: Спекуланти утичу на нестабилност енергетског тржишта

02-03-2016 09:50:44 | | / vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин оценио је да је глобално енергетско тржиште нестабилно, као и да се због спекулативних фактора стварају ризици политичке природе.

„Јасно је да је глобално енергетско тржиште нестабилно. На њега утичу фундаментални економски фактори, а првенствено мислим на успоравање економског раста светске економије, као и на спекулативне факторе. Све то утиче на тржиште“, рекао је Путин у разговору са шефовима руских нафтних компанија.

Он је истакао да је цена нафте за свега годину дана троструко изгубила вредности, додавши да „је у питању јак ударац на приходе нафтних компанија, као и да су руски нафташи у 2015. забележили губитке који су били 7,8 одсто већи у односу на претходну годину“.

„Упркос свему, руска нафтна индустрија остварила је стабилан развој у прошлој години и произведено је рекордних 534 милиона тона нафте, што је за 1,4 одсто више него у 2014. години“, рекао је Путин и додао да је највећи удео произведене нафте испоручен домаћим нафтним рафинеријама.

„Наш задатак је сачувати нафтну индустрију у Русији и осигурати постепен развитак, као и реализацију дугорочних пројеката“, закључио је руски председник.

Више од 15 земаља спремно да замрзне експлоатацију нафте

Више од 15 земаља јавно је потврдило спремност да замрзне експлоатацију нафте на ниво од јануара 2016. године, изјавио је министар енергетике РФ Александар Новак.

Русија, Саудијска Арабија, Катар и Венецуела су на сусрету 16. фебруара у Дохи разговарали о подршци светских цена нафте. Тада је договорено да се средња производња 2016. године сачува на јануарском нивоу, уколико се остали произвођачи сложе. Такву иницијативу су подржали Еквадор, Алжир, Нигерија, Оман, Кувајт, УАЕ.

Министар је додао да се цене нафте неће вратити на ниво из 2014. године, када је цена била већа од 100 долара за барел, него ће се оријентисати на вредност производње нафте из шкриљаца.

Према његовим речима, цене веће од 50 или 60 долара за барел означаваће презасићеност тржишта и почеће да падају.

Новак је у разговору са руским председником Владимиром Путином пренео и поруку руских нафтних компанија да подржавају иницијативу за замрзавање експлоатације нафте на нивоу од јануара 2016. године.