Чуркин: Положај Срба на Косову озбиљно угрожен

01-03-2016 10:35:13 | | / vostok.rs |

Резолуција 1244 остаје оквир за решавање косовског питања


Амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин изјавио је да је ситуација на Косову забрињавајућа и да је карактеришу сукоби и насиље.

На седници Савета безбедности УН посвећеној Косову, Чуркин је нагласио да се Бриселски споразум не спроводи, а Заједница србских општина остаје мртво слово на папиру, зато што Приштина избегава своје обавезе заклањајући се иза "Уставног суда", док међународна заједница ћути.

„Положај Срба на Косову је озбиљно угрожен“, рекао је Чуркин, подсећајући на каменовање аутобуса са избеглицама, пуцање на српске домове и скрнављење црква после неуспелог покушаја Приштине да учлани Косово у Унеско.

Он је критиковао преговарачку платформу Брисела за поглавље 35 о Косову у преговорима са Србијом, оценивши да је низ одредби те платформе „забрињавајућ“.

Како иначе протумачити захтев да Београд престане да финансира српске општине или да Срби на КиМ прихвате "косовска" обележја и слично, упитао је руски амбасадор при УН и напоменуо да Резолуција 1244 остаје оквир за решавање косовског питања.

„Без кажњавања злочина такозване ОВК помирење је немогуће“, оценио је Чуркин и поздравио одлуку Холандије да омогући да седиште Специјалног суда буде на њеној територији.

Надамо се да ће ове године бити напретка у овом подручју, рекао је руски амбасадор, подсећајући да је досад у том погледу учињен недовољан помак због противљења косовске опозиције.

Чуркин је нагласио и да недостатак владавине права доприноси јачању исламистичког екстремизма на Косову.