Санкције ЕУ против Русије могле би да буду укинуте већ на лето

01-03-2016 09:28:32 | | / vostok.rs |


Стални представник Руске Федерације при Европској унији Владимир Чижов изразио је наду да ће већ на лето ове године санкције Русији престати да делују.

„Мислим да ће у одређеној етапи, надам се већ на лето, санкције једноставно престати да делују. Било би превише очекивати одлуку да се санкције укину сутра, али неће трајати ни вечно јер то противречи основним економским интересима земаља Европске уније“, рекао је Чижов за телевизијски канал Русија 24.

Према његовим речима, свака земља ЕУ ће самостално доносити одлуку о санкцијама Русији у складу са штетом коју су јој ове мере нанеле.

„Економске санкције, такозване секторалне, делују до 31. јула. На самиту Европске уније 23. и 24. јуна доносиће се одлуке. Мислим да ће унутрашње одлуке свака земља доносити не само из солидарности, тачније ’уз освртање‘ на Берлин, него и имајући у виду штету коју су европске санкције, а посебно наше контрасанкције, нанеле њиховој економији, бизнису, као и имајући у виду да се освешћује бесмисленост санкција“, рекао је Чижов.

Дипломата је подсетио да ће се „продужавање санкција, као и њихово увођење, решавати консензусом 28 земаља“.

„Довољно је да једна земља каже ’не‘ и да издржи ’завртање руке‘, то је све“, додао је он.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут