Москва: „План Б“ за Сирију је покушај нарушавања мировног процеса

29-02-2016 04:43:55 | | / vostok.rs |


Сви наводи о такозваном „плану Б“ за Сирију су несавесна и нечиста игра са циљем да се наруши мировни процес, изјавио је заменик министра иностраних послова Сергеј Рјабков.

„Постоји јако пуно лажних информација и покушаја да се изврну чињенице и намерно наруши мировни процес у Сирији. Наши западни партнери требало би пажљиво да приступе контроли тих група које их слушају. Ми са своје стране испуњавамо се услове договора“, рекао је он.

Рјабков је поновио став Москве да би поједине замље требало да промене своју позицију када су у питању Курди, с обзиром на то да без њиховог учешћа на преговорима у Женеви ситуација у Сирији неће бити исправна.

Када је реч о нарушавању примирја, Рјабков је подсетио да је Русија упозоравала на опасност од гранатирања сиријског града Кобанија од стране Турске, будући да тамо претежно живе Курди.

„У више наврата смо упозоравали да таква опасност постоји. Нажалост, наше турске колеге нису желеле да се дуж турско-сиријске границе уведе зона забране летова и зона безбедности. Ситуација је крајње напета и постоји опасност од понашања Анкаре у будућности“, истакао је руски званичник.

Рјабков је такође рекао да не постоји ниједан разлог за оптужбе на рачун Техерана и сумње у њихову добру вољу у решавању сиријског проблема.

„Став Ирана у односу на сиријски проблем је веома одговоран. Не постоји ниједан разлог да се сумња у то да ће Техеран поштовати све ставке договора о примирју и да ће доносити одлуке у складу са усвојеном резолуцијом о примирју Савета безбедности УН“, навео је он.

Реагујући на поједине наводе о томе да сиријске власти и руска војска крше прекид ватре у Сирији, Рјабков је истакао да су их многи руски званичници демантовали и позвао земље које учествују у посматрању спровођења прекида ватре да покажу велику одговорност.

Сирија — федеративна република

Русија сматра да би учесници преговора о Сирији могли да дођу ка закључку о стварању федеративне републике, уколико би такав модел државног уређења задовољио све стране, изјавио је Рјабков.

„Ја не могу да дам оцену какве су шансе да се у Сирији уведе федеративно системско уређење, с обзиром на то да још увек није започет процес који би довео до опредељења будућности у Сирији“, рекао је он.

Према његовим речима, Москва сматра да би управо тај систем омогућио Сирији да постане светска, независна и суверена земља.

„Ми немамо ништа ни против усвајања било каквог другачијег модела, док год се о томе не одлучује на хиљаде километара далеко од саме Сирије“, закључио је Рјабков.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут