Руски научници смислили нови начин да сачувају Земљу

29-02-2016 11:06:00 | | / vostok.rs |


Научници са Томск стејт института у Сибиру осмислили су нови начин уништавања астероида који би могли да погоде Земљу.

Научници са Института за примењену математику и механику „Томск стејт“ израчунали су како могу да дигну у ваздух астероид пречника 200 метара користећи нуклеарну енергију, а такође водећи рачуна да опасни озрачени делови астероида не слете на Земљу.

„Овај метод предлажемо за уништавање опасности из свемира када није могуће нежније елиминисати објекат, или се може користити за уништавање објеката који се враћају у правцу Земље“, објаснила је Татјана Галушина, истраживач на Одељењу небеске механике и астрометрије.

„Претходне превентивне мере за уништавање астероида на путу ка нашој планети су веома ефикасне, али могу да имају катастрофалне последице ако много високорадиоактивног шута падне на Земљу“, рекла је Галушина.

Пошто се већина потенцијално опасних објеката који прете Земљи из свемира враћају у више наврата, научници предлажу да се астероид разнесе у тренутку када је на већој удаљености од наше планете.

Они су израчунали да би нуклеарна енергија једнака милиону тона ТНТ-а разнела астероид у мноштво честица гаса и течности, појединачно не већих од десет метара.

„Будући да би ракета разнела астероид с задње стране, практично би сви преостали делови након разарања летели напред. Орбита фрагмената ће се на овај начин битно разликовати од орбите астероида. Десет година после експлозије мали број делова ће пасти на Земљу, али њихова радиоактивност ће значајно опасти током тог времена“, објаснила је Галушина.

„Требало би напоменути да су нуклеарне експлозије у свемиру забрањене по међународном праву, али у случају стварне опасности по човечанство може доћи до изузетка тог правила“, рекла је Галушина.