Више од половине човечанства суочено са несташицом вод

29-02-2016 10:00:57 | | / vostok.rs |


Четири милијарде људи, то јест више од половине човечанства, суочени су са несташицом воде које нема довољно ни за најосновније потребе, што је далеко више него што се раније веровало, показују резултати најновије студије о расположивим количинама пијаће воде у свету.

Несташица воде на глобалном нивоу узрокована је порастом становништва и самим тим потрошачких навика и неконтролисаним наводњавањима пољопривредних добара.

Знаци у природи су очигледни, каже професор Арјен Хукстра са универзитета Твенте у Холандији, коаутор нове студије коју је спровео часопис „Сајенс адвансис“.

„Смањује се количина подземних вода, смањује се ниво језера, нека чак и пресушују. Све је мање воде у речним коритима. То утиче на екосистем и биоразноликост“, рекао је он.

Најновијом студијом су, први пут, испитиване месечне потребе за водом, за разлику од претходних које су рађене на годишњем нивоу.

Установљено је да је четири милијарде људи, од којих половина живи у Кини и Индији, суочено са озбиљним несташицама воде, што је знатно више од две до три милијарде како су показивала претходна истраживања.

Мексико, Северна Африка, Јужна Америка, Блиски исток и западни део Америке такође спадају у високо ризична подручја, када је реч о несташици воде.