Путин руску армију претворио у смртоносну борбену силу

27-02-2016 09:31:53 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин успео је да претвори руску армију у савремену, смртоносну борбену силу, пише амерички лист Нешeнел интерест.

Током последњих пет година Оружане снаге Русије су модернизоване и њихова структура је промењена. Западни аналитичари су, међутим, дуго говорили да је реформа руске армије прича за малу децу или да је потпуно пропала.

„Таква непромишљена критика руске војне реформе забрињава“, пише аутор текста, аналитичар Мaјкл Јејтс.

Без обзира на недостатке, модернизација Оружаних снага Русије, која је почела после рата с Грузијом 2008. године, појачала је борбену готовост армије, наводи Јејтс.

То се, подсећа аутор, дешавало у време када су многе велике земље, чланице НАТО-а, смањивале трошкове за одбрану, као и бројност оружаних снага.

Руска армија је сада боље опремљена и има веће могућности за спровођење савремених војних операција него икада од распада Совјетског Савеза. То је, наводи аутор, за западне аналитичаре било неочекивано.

Наравно, на рачун Москве може се чути и основана критика, додаје Мајкл Јејтс.

Он наводи да за изградњу супер-носача авиона Русија нема неопходна бродоградилишта и услужне инжењерско-техничке објекте.

Поред тога, аналитичар Нешенел интереста сматра да планови руских власти о изградњи стратешких бомбардера Ту-160М2 и више од 2.000 тенкова Т-14 „армата“ нису реалистични.

Планирано повећање броја војника по уговору могло би да буде проблематичније него што се раније претпостављало.

„Самопоуздање Москве у блиском суседству и у Сирији“ већ је довела до прецењивања могућности њене армије, сматра аутор.

Активност Војно-морнаричке флоте Русије, велике изненадне провере борбене готовости, учестали летови руских стратешких бомбардера на удаљена места, дејства на Криму, војна операција у Сирији – све то сведочи о томе колико су порасле борбене могућности Русије, наводи Јејтс.