Русија ће златом „истиснути“ долар

26-02-2016 11:53:17 | | / vostok.rs |


Интензивирање акција Русије и Кине на тржишту злата повећава поверење у oвај племенити метал и поткопава доминацију долара. У позадини пораста спекулација о финансијском систему западних држава, ове акције могу лишити САД полуге притиска, пише „Велт“.

У нестабилној економској ситуацији, злато доноси сигурност. Овај метал је цењен широм света, а његова количина се, притом, не може повећати вештачким путем. Монетарно злато може да заштити своје власнике од лабилности курса на светском валутном тржишту и да постане поуздана заштита од кризе, пише лист.

Русија због санкција и пада цена нафте једноставно мора да се ослободи доларске зависности и председник Владимир Путин је већ направио потребне кораке у том правцу. Од 2005. године залихе злата Русије порасле су приближно четири пута, само последњих 12 месеци за 200 и више тона, наводи аутор чланка.

Активније од Русије злато купује само Кина. Прошле године њене резерве су одједном порасле за 62 одсто и достигле скоро 1.600 тона. Злато на овај начин постаје финансијско оружје које земље користе како би се омела доминација западних валута и поткопала моћ Америке и Европе. Уосталом, за Вашингтон овакве акције нису изненађење — он је и сам користио долар да изврши притисак на Русију, наглашава лист.

Пораст руске активности на тржишту злата повећао је цену племенитог метала на највиши ниво од 2012. године. Пошто дугови западних земаља стално расту и финансијаки систем у којем САД доминирају постаје све нестабилнији, многе државе траже безбедност у нечему поузданијим од долара. За Русију и Кину попуњавање златних резерви добија стратешки значај, јер ће независност од америчке валуте донети изазове Вашингтону и утицати на распоред снага у светској економији, закључио је аутор чланка.