Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Србин убија рак!

Србин убија рак!

23-02-2014 12:30:55 | | Срби на окуп/ mojenovosti.com |

Скромног човека и врсног научника др Владимира Цмиљановића, који нема потребу да се истиче, иако за то и те како има покриће, пронашли смо у његовој компанији Пикур у Базелу. Овај млади Србин, пореклом из Крагујевца, директор је поменуте компаније која се бави проналажењем лека за најопаснију болест данашњице – канцер. Баш као тачни Швајцарац, у договорено време, Владимир Цмиљановић нас је сачекао и увео у компанију.

- Ово је једна од лабораторија где се производи лек који смо пронашли – објашњава наш саговорник.
- Још је у фази испитивања и надамо се да ће бити пуштен у употребу 2017. године. Овде се производи у великим количинама и то је лек који ће се примењивати против многих врста ове болести. Овим леком нападамо метаболичке процесе који се одвијају у канцерогеним ћелијама и он делује циљано на ћелије рака, дакле, њиме убијамо производњу шећера у ћелијама канцера, па лек не оштећује здраве ћелије као што је то случај са хемотерапијом. Тренутни, кодни назив лека је ПQР309. Још се тестира, а кад сви текстови буду завршени лек ће се појавити на тржишту.
Од рукомета до хемије
Др Владимир Цмиљановић је играо рукомет, који је породична традиција јер су његови и отац и мајка познати рукометаши. Године 1999. отишао је у Немачку где је играо рукомет, а стицајем околности дошао је у Швајцарску и био рукометаш у РТФ Базел. У овом швајцарском граду је дипломирао и докторирао хемију. Др Цмиљановић је ожењен Швајцаркињом Никол коју је, каже, научио србски језик, али и да прави наше сарме. Имају двоје деце – ћерку Мили (4) и сина Вању( 2).
Доктор Владимир Цмиљановић истиче да се испитивања обављају на људима, који су већ болесни од рака и који су сагласни да покушају да буду излечени уз помоћ тог новог лека.
- Лек се испитује на пацијентима различите животне доби, то су људи којима ниједна позната терапија данас не може да помогне и којима је нада само ова експериментална терапија – истиче др Цмиљановић.
Наш саговорник објашњава да се лек испитује у три фазе и кад се те фазе заврше. лек иде на тржиште. Пошто много људи у свету болује од ове опаке болести. могуће је да се прескочи фаза три како би се лек што пре појавио на тржишту.
- Под раком се подразумева велики број различитих врста болести, по нашем сазнању има их 250, па је сваки рак болест за себе. Не постоји још лек који може све те болести одједном да излечи, али наука је веома напредовала и сваки нови лек против ове болести је корак напред – каже млади научник. – Данас се медицина и наука крећу у правцу персоналне медицине, што значи да сваки рак мора индивидуално да се карактерише, па да се тек после тога одлучи који је лек потребан за ту генетску мутацију. Преко ДНК се може идентификовати која је мутација у питању и тада се даје одређена терапија.

Едукација у матици
Разним пројектима др Владимир Цмиљановић помаже у едукацији младих онколога у Србији, а ускоро ће се укључити у рад већих онколошких центара у Србије, где ће такође почети истраживања.
Иако му је нуђено да буде универзитетски професор, Цмиљановић се одлучио за истраживачки рад и пројекат проналаска новог лека против канцера, на коме и данас ради заједно са својом сестром Наташом, такође доктором хемије и са чувеним хемичарем Беном Гизијем.
Наш саговорник је оснивач компаније Пикур, која данас у свом истраживачком тиму има 20 људи. Цмиљановић каже да су његови професори почели са проналаском ензима (протеина) који контролишу процесе у кацерогеним ћелијама и да су на томе радили 20 година, а да он има срећу да настави с тим пројектом.
- Мислим да ћемо за 20 до 30 година успети многе канцерогене болести да имамо под контролом. Реално је да ћемо велики број врста данас смртоносних врста карцинома моћи да контролишемо лековима – поручује наш научник.