Научници на прагу открића неухватљиве Девете планете

26-02-2016 10:22:17 | | / vostok.rs |


Прошлог месеца астрономи су саопштили да је могуће постојање Девете планете која вреба у мраку, далеко иза Нептуна. У чему је проблем? И даље немају појма где се тачно налази. Међутим, захваљујући свемирској летилици „Касини“, научници су знатно сузили своју претрагу.

Недавно је објављено да негде на спољним ивицама нашег Сунчевог система постоји Девета планета. На основу чудног понашања групе објеката у цикличној области Нептунове орбите Кјупер, прорачуни астронома Константина Батигина и Мајка Брауна довели су до хипотезе да раније непозната планета може да објасни ове неправилности.

Док научници имају приближну идеју о величини планете — десет пута већа од Земље — далеко су мање сигурни у њену локацију. Мистериозна планета може бити било где у распону између 10.000 и 20.000 светлосних година од своје орбите.

Користећи податке прикупљене из НАСА летилице „Касини“, тим француских научника биће у могућности да драстично смањи зону претраге.

„Смањили смо рад на пола“, изјавио је Жак Ласкар, коаутор студије.

Посматрајући хипотетички ефекат, Девета планета има све карактеристике које имају и осам познатих планета у Сунчевом систему. Научници верују да овај објекат иде у корак са осталим планетама и има веома издужену, овалну орбиту.

С обзиром да се претпоставља да је планета на највећој раздаљини од Сунца, сувише је далеко да би имала било какав ефекат на остале планете.

Пошто би планета једино сигурно могла бити откривена када се приближи Сунцу, научници могу само да се усредсреде на истраживања пројектоване орбите мистериозне планете.

Уколико се докаже њено постојање, наше соларно насеље ће бити систем са осам планета, након што је Плутон проглашен патуљастом планетом 2005. године.