За трансплантацију главе потребно 42 хирурга и 10 милиона евра

25-02-2016 12:09:55 | | / vostok.rs |


За извођење прве пробне операције трансплантације главе потребно је 42 хирурга и 10 милиона евра, што је отприлике два пута мање него за извођење такве операцију у Америци, изјавио је италијански хирург Серђо Канаверо који намерава да изведе ту операцију на руском инжењеру Валерију Спиридонову који пати од ретке болести која разара мишиће.

Он је рекао да то није инвестиција у појединачну операцију, већ да се ради о технолошком и медицинском напретку.

„Ми смо отворени за инвестиције. Међутим, највећи проблем је наћи адекватну операциону салу с обзиром да је неопходно у њу сместити толико велики број људи“, истакао је Канаверо.

Према његовим речима, само на хонораре доктора који ће учествовати у операцији неопходно је издвојити око пет милиона евра, јер ће они радити на смену, обзиром да би операција требало да траје око 36 сати.

Поред тога, милион евра ће коштати и прибор за сечење нервних влакана и њихово поновно повезивање, а потребно је обезбедити и апаратуру за стимулацију кичмене мождине.

Канаверо и Спиридонов се надају да ће успети да привуку руске или стране инвеститоре, који се, како су рекли, не боје да уложе свој новац и допринесу развоју нових технологија.