Турска војска против инвазије на Сирију

25-02-2016 11:27:29 | | / vostok.rs |


Бивши шеф обавештајне службе Генералштаба Турске Исмаил Хаки Пекин тврди да унутар турских оружаних снага постоје противници актуелне власти, те да турска армија самостално никада не би подржала идеју војне интервенције против Сирије.

Према последњим изјавама највиших турских званичника, Анкара намерава да започне копнену операцију у Сирији, а за ту иницијативу има подршку Саудијске Арабије и Катара.

Пекин у ексклузивном интервјуу за Спутњик каже да противника таквој политици у турској војсци има довољно, те да они верују да свргавање сиријског председника Башара ел Асада неће решити проблем.

„Штавише, тај корак би изазвао још већу нестабилност у региону. Мислим да је у интересу Турске да ради на јачању Асадове власти широм земље, јер би то уједно значило и успостављање контроле на државним границама“, каже он.

Пекин сматра и да би Турска на тај начин осигурала сопствену безбедност.

„Многи схватају да би уместо уплитања у скупи и дуготрајни рат требало да подржимо режим у Дамаску и на тај начин удаљимо војне сукобе од сопствених граница“, наглашава он.

Бивши турски обавештајац тврди и да би Турска офанзива на Сирију имала веома озбиљне последице.

„Било каква врста продора турске војске унутар сиријске територије могла би да доведе до сукоба са Русијом. Међутим, има назнака да се Анкара активно спрема за копнену операцију — појачавају се мере безбедности унутар земље, мењају се правила реаговања на спољне претње“, истиче он.

„Уколико се Турска ипак одлучи да нападне Сирију, то би имало неповратне последице по нашу земљу“, закључује Пекин.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут