Научници доказали да Индијанци воде порекло из Сибира

25-02-2016 10:37:19 | | / vostok.rs |


После више од стотину година расправе, научници су коначно доказали да су племена америчких Индијанаца, као што су Астеци, Ирокези или Инке, уско повезани са етничким групама из Сибира.

Руски истраживачки тим, предвођен истакнутим генетичарем доктором Олегом Балановским, потврдио је раније спекулације и студије о том питању.

„Та студија потврђује теорију да су алтајски народи уско повезани са Индијанцима. Ми сада имамо јасан доказ и бесмислено га је оспоравати“, каже генетичар Валериј Иљински из Института за општу генетику РАН.

Порекло Индијанаца вишедеценијски је предмет живих расправа. Резултати који су објављени 2013. године, потврдили су спекулације да Индијанци воде порекло од сибирских народа који су регион напустили пре 20.000 до 30.000 година.

Истраживачки тим доктора Балановског прегледао је ДНК узорке различитих националности и потврдио да Индијанци имају заједничко порекло са алтајским етничким групама. Још један занимљив налаз односио се на везу Индијанаца са домороцима Аустралије и Меланезије.

„То је запањујуће, зато што се налазе на супротним крајевима планете“, рекао је доктор Балановски.

Према његовим речима, истраживачи ће наставити да раде на том питању јер остаје нејасно како је дошло до миграција из Сибира у друге крајеве света.