Железњак: Русија подржава србски референдум о споразуму са НАТО–ом

25-02-2016 09:07:02 | | / vostok.rs |


Заменик председника Државне думе и заменик секретара Генералног савета Сверуске политичке партије „Јединствена Русија“ Сергеј Железњак поздравио је иницијативу за организовањем референдума о зближавању Србије и НАТО–а и реализације ратификованих споразума са Алијансом.

У Београду је 20. фебруара више хиљада грађана изашло на улице негодујући због споразума са НАТО–ом о слободном кретању припадника Алијансе по територији Србије и о њиховом дипломатском имунитету, који је 12. фебруара ратификовала Народна скупштина, а касније потписао председник Србије.

„Србски сабор Заветници“, савез „Родољуби“, Србска народна партија и Србски покрет „Двери“ покренуле су кампању за припрему одржавања поменутог референдума.

Такође,Синдикат запослених Полиције Србије се обратио председнику Николићу и премијеру Вучићу са предлогом да се одлржи референдуом по овом питању, а како би се избегли евентуални немири на територији Републике Србије.

"Како се у наредном периоду очекују поновни протести који ће вероватно бити подржани од још већег броја грађана Републике Србије предлажемо да размотрите опцију да се у вези овог питања распише Референдум где би грађани дали своје мишљење и тако допринели миру у Републици Србији, где би свака Влада испоштовала одлуку народа, где не би било кривца, а што је најбитније избегле би се непотребне жртве уколико би дошло до немира, интервенције полиције где би дошли у ситуацију да удари отац на сина, син на оца, брат на брата, кум на кума.", каже се у саопштењу Синдиката запослених Полиције Србије.


Сергеј Железњак у изјави за „Руску реч“ прокоментарисао је ту иницијативу.

„У србском народу НАТО асоцира на хиљаде људских жртава, страдања, понижење националног достојанства и материјалне губитке које је тај народ недавно претрпео, а који су изазвани дејствима Северноатлантске алијансе. Према подацима социолошких истраживања, свако зближавање са НАТО–ом је болно за 80 одсто Срба, и због тога захтев да се цео народ изјасни на референдуму у потпуности одговара очекивањима већине грађана земље, настројених против НАТО–а. Референдум је најслободнији и најдемократичнији облик изражавања народне воље. Због тога ми са народом Србије делимо став о значају спровођења тог плебисцита“, рекао је Железњак.

„Треба поздравити напоре иницијатора референдума и свих оних снага које подржавају ту иницијативу. Обраћамо се политичким партнерима странке ’Јединствене Русије‘, колегама из владајуће Српске напредне странке и другим политичким странкама, фракцијама и посланицима Народне скупштине Србије у садашњем сазиву са апелом да усвоје одговарајуће нормативне акте који обезбеђују одржавање референдума усмереног на учвршћивање политике војне неутралности коју Србија спроводи“, истакао је Железњак.

„Такође сам уверен да ће, када је реч о руско–србским односима, тај догађај отворити нову страницу у историји сарадње наших братских земаља и народа. Ми смо са руске стране спремни да пружимо подршку предстојећем референдуму у Србији на међупарламентарном и међустраначком нивоу, као и у сфери друштвено–информационе сарадње“, закључио је потпредседник Државне думе Руске Федерације.