„Јастребови“ предложили Обами план против Русије

24-02-2016 01:39:14 | | / vostok.rs |


Високи војни званичници и припадници обавештајних служби САД на последњим седницама у Белој кући пооштравају исказе о Москви. Према подацима извора „Волстрит џурнала“ из администрације председника САД, они позивају Вашингтон на „стварање правих проблема Русији“.

Шеф Пентагона Ештон Картер, председник Уједињеног комитета начелника штабова Оружаних снага САД генерал Џозеф Данфорд, као и директор ЦИА Џон Бренан убеђени су да ће режим прекида ватре у Сирији доживети неуспех и да ће се то десити због Москве. Они унапред позивају на јачање антируских мера, тј. на „прављење правих проблема Русији“, пише „Волстрит џурнал“, позивајући се на извор у администрацији америчког председника.

Према подацима листа, у Белој кући су у току расправе око плана Б у случају да дође до неуспеха примирја у Сирији. План би требало да припреме руководство Пентагона и ЦИА. Они предлажу, између осталог, пружање веће подршке милитантима који ратују против сиријских власти.

О дискусијама о плану Б јуче је у сенату саопштио и државни секретар САД Џон Кери.

„У току су дискусије о плану (САД и њихови партнери) у случају неуспеха споразума о прекиду ватре“, изјавио је шеф Стејт департмента. Ипак, он није навео шта план предвиђа и ко учествује у разговорима.

Картер и Данфорд, како се очекује, послаће америчком председнику Бараку Обами званичне препоруке о плану Б. Бела кућа разматра ове кораке као обавештајну помоћ „умереној опозицији“ у Сирији и увођење нових санкција против Русије. Притом, постоје и сумње да ће земље ЕУ подржати нови талас антируских мера.

„Волстрит џурнал“ саопштава да шеф Пентагона сматра постигнути споразум о прекиду ватре „замком“. Државни секретар САД напротив, високо оцењује шансе за поштовање примирја. Притом, Кери сматра да ће оно омогућити да се „провери“ може ли се веровати Москви“, наводи лист, позивајући се на извор.

„Надвијање алијансе јастребова (присталица оштрих мера према другим државама) сведочи о несугласицама представника војних и дипломатских ресора. Оно може утицати на Обаму и натерати га на доношење оштријих мера против Москве“, наводи се чланку „Волстрит џурнала“. Ако до тога дође, амерички лидер ризикује да се Америка још више заглиби у сиријски конфликт, наводи лист.