Америчка морнарица заостаје за кинеском и руском читаву деценију

21-02-2016 10:16:46 | | / vostok.rs |


Војна морнарица САД заостаје за војно–морнаричким флотама Русије и Кине, због чега настоји да у најкраћем могућем року обнови свој арсенал противбродских и крстарећих ракета.

Према процени Института за морнарицу САД, обнова америчке флоте није могућа пре почетка нове деценије.

Пентагон се обратио Конгресу са молбом да се из буџета за 2017. годину издвоји 434 милиона долара који би требало да буду потрошени за обнову 250 крстарећих ракета типа „томахавк“.

Ипак, према подацима Института за морнарицу САД, чак ни тај новац неће бити довољан да се модификују сви ракете „томахавк“.

Истовремено, ракете тог типа имају један од највећих радијуса деловања — 1.852 километра.

Поред тога, америчка војна морнарица тражи могућност да адаптира другу своју ракету, „стандард 6“ (СМ–6), која се користи у борби против бродова.

Ако модификација буде успешна, радијус деловања СМ–6 ће бити повећан са 249 на 370 километара, уверава министар одбране САД Ештон Картер.

Главна противбродска ракета америчке морнарице је РГМ/УГМ-84 „харпун“ која се може лансирати са ловца, али и са брода или подморнице. Основни недостатак те ракете је крајње мали радијус деловања — мање од 130 километара.

Разлог за убрзану модернизацију америчке морнарице јесте успешност руске и кинеске флоте.

Руска војна морнарица је у октобру 2015. године у борби против терористичке организације ДАЕШ у Сирији искористила крстареће ракете „калибар“, које могу да погађају циљеве на растојању до 2.500 километара, са прецизношћу до 3 метра.

Кина је јавности приказала ракету „источни ветар“ (ДФ–21Д) са радијусом деловања 1.450 километара, која има велику разорну моћ.