Путин: Даље јачање Оружаних снага најважнији је задатак наше државе

20-02-2016 07:58:43 | | / vostok.rs |


Деловање наших војника и официра у Сирији заслужује највишу оцену. Они у тој земљи штите националне интересе Русије и помажу онима који се боре против тероризма и бране цивилно становништво - оценио је Владимир Путин, у речи на свечаној вечери поводом Дана заштитника Отаџбине.

Главнокомандујући Оружаним снагама Руске Федерације додатно је указао:

„Борбена дејства наших пилота, морнара и војника заиста залужују највишу оцену. Они у тешким условима помажу сиријској армији и другим учесницима у антитерористичкој борби да наносе поразе милитантима и да мирно становништво спасавају од насиља и варварства“.

Путин је прецизирао да Русија у Сирији уништава милитанте и терористе који је отворено називају непријатељем и не крију намеру да своју експанзију пренесу на територију Руске Федерације и бившег СССР.

„Наши војници своје војно мајсторство усавршавају и у војној операцији у Сирији. Они у тој земљи штите интересе Русије“.

Руски лидер је истовремено подвукао: „Ми смо увек тежили да се сви проблеми и спорна питања решавају искључиво политичким и дипломатским средствима и много пута смо помогли да се угасе оштри конфликти и стабилизује ситуација у разним земљама. Томе ћемо и даље стремити и у случају Сирије“.

Путин је посебно нагласио да је задатак Оружаних снага Русије да „брзо и адекватно одговоре н сваку могућу претњу“:

„Морају бити у стању да спрече сваку провокацију и агресивну акцију. Зато је важно што смо направили озбиљан корак у јачању своје армије и ратне флоте, што се са сваком годином повећавају могућности наших Ваздушно-космичких снага и морнарице. Што расте наш потенцијал стратешког обуздавања и што смо учинили своје војне формације на кључним, стратешким правцима“.

Путин је свечано обећао: „Јачање и развој Оружаних снага и војне организације Русије у целини - увек ће бити најважнији задатак наше државе. Зато је плански опремамо најмодернијим оружјем. Зато је наша војна индустрија оријентисана на стварање најсавременијег наоружања“.

Додао је да су Оружане снаге за Русију у свим временима биле чврсти ослонац државе, гарант стабилности, суверенитета и територијалне целовитости земље. Да су увек биле „симбол националног достојанства и моћи“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Факти