Очевидац – ”Ридусу”: Терористи се налазе на 300 метара од мене

19-02-2016 10:20:07 | | / vostok.rs |


Турско ракетирање курдских положаја у Сирији довело је до тога да су Москва и Вашингтон заједно подигли глас на Анкару. Електронско издање ”Ридус” телефонирало је на сиријско-турску границу како би сазнало од очевидаца шта се дешава.

О томе шта се дешава тренутно у региону у којем су се судариле турске трупе, сиријске, борбени одреди Курда, анти-асадовске опозиције и исламиста из такозваног ДАЕШ-а, ”Ридус” је питао британску новинарку Шахиди Јакуб, која се у уторак и среду налазила управо у том региону.



”Ридус”: Шахида, где се моментално налазиш?


Шахида Јакуб: Мој сниматељ и ја остајемо на турској територији, тамо где се турска граница додирује са територијом под контролом ДАЕШ-а. Могу да пружим руку и она ће фактички остати да виси изнад њихове територије.

”Ридус”: Видиш ли некаква померања са оне стране или су ти просто рекли да је тамо ДАЕШ и ти им верујеш на реч?

Шахида Јакуб:
Не, не. Ја видим њихове заставе на другој страни, отприлике на триста метара одавде. Сада и прошле ноћи неки људи су се тамо премештали, чула сам како се моле. Али за сада нико не пуца. Просто сада ДАЕШ ратује са Курдима на другој страни.



”Ридус”: Испада да су ДАЕШ и Турска хтели-не хтели савезници против заједничког противника – Курда?

Шахида Јакуб:
Турски војници стално разговарају са терористима ДАЕШ-а преко границе, довикују се. Стају на поганични зид и разговарају ко рођаци.

”Ридус”:
А зашто си сигурна да су то управо припадници ДАЕШ-а, а не обични мештани?

Шахида Јакуб: Види се: они су у униформи и разликују се од мештана. То су ”фајтери” плаћеници. И њима је боље не прилазити, то је врло опасно.

”Ридус”: Ниси обратила пажњу, не види ли се са турске стране концентрација трупа?

Шахида Јакуб:
Види се. Види се кретање у страну Килиша и Азаза (погранични градови са турске и сиријске стране – примедба ”Ридуса”), одатле до Алепа има око 30 километара. Била сам у Килишууправо тог јутра када је гађана болница у Азази. Видела сам како су возила хитне помоћи возила овамо рањене Сиријце преко границе.

”Ридус”: Да ли се у тим регионима примећује некакво руско војно присуство?



Шахида Јакуб:
Нисам видела никакве руске авионе. Али са турске стране немогуће их је видети, они овамо не лете. У Турској сви криве за бомбардовање Азаза Русе. Али то није могуће доказати: сва ова тврђења заснивају се на приказивању рањених. Они тврде да су видели руске авионе. Али ради се о томе да су тамо сви авиони руске производње, између осталог они који су у наоружању сиријске амрије. Немогуће је схватити са земље ко је управљао авионима – Сиријци или Руси. Па исте те регионе гађа и турска артиљерија.

Игор Серебрјани,
Ридус

Превод
Србско-руско раскршће


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


КАТЕГОРИЈЕ