Чуркин: Сиријска криза неће изазвати трећи светски рат

19-02-2016 09:54:39 | | / vostok.rs |


Криза у Сирији неће довести до трећег светског рата, изјавио је стални представник Русије при Уједињеним нацијама Виталиј Чуркин.

„Желимо да се надамо да се то неће догодити. Догађаји се не одвијају, како ми се чини, у правцу неког глобалног сукоба, ’трећег светског рата‘ у којем би учествовали Русија, Американци, НАТО и тако даље“, рекао је Чуркин у интервјуу за „Комерсант“.

Руски дипломата је додао да нема речи о сукобу Русије и Турске због ситуације у Сирији.

„Нема речи о сукобу Русије и Турске, уз изузетак ружног инцидента када су оборили наш авион у сиријском ваздушном простору. Надам се да руско-турског сукоба неће бити“, рекао је Чуркин.

Говорећи о ситуацији у Сирији, Чуркин је истакао да Москва сматра да је захтев сиријске опозиције да буде смењен председник те земље Башар ел Асад погрешан.

„То је захтев који пласира опозиција. И то је, наравно, једна од грешака коју су направиле наше западне колеге када је почињала сиријска криза. Они су тада деловали под утицајем ’арапског пролећа‘“, изјавио је Чуркин.

Он је подсетио да је током „арапског пролећа“ с власти отишао председник Туниса, а „у Египту су склонили (Хоснија) Мубарака“.

„Затим је била неопходна инвазија на Либију, убили су (Муамера ел) Гадафија. И на Западу, пре свега у Вашингтону, створио се утисак да ће се и Асад одржати буквално неколико месеци. Њега доживљавају као оличење недемократског режима који треба мењати. У Сирији су заиста почели немири. Али и руски експерти и њихове колеге из многих земаља који су добро упућени у ово питање говорили су да је та рачуница превише лакомислена, да је структура сиријског друштва таква да нема смисла једноставно захтевати одлазак председника, да није ствар само у њему“, навео је руски дипломата.

Према његовим речима, САД су ублажиле приступ питању одласка Асада с власти, а ова тема се не разматра на састанцима Међународне групе за подршку Сирији.

„Сада видимо приметну промену тоналитета. Радикални опозиционари настављају да говоре да што пре Башар ел Асад буде отишао с власти, то боље. Али Американци су у последње време почели да формулишу свој став другачије. Они говоре да Асад мора да оде, али прецизирају да ово питање не треба форсирати. А у документима (Међународне групе за подршку Сирији и у резолуцији Савета безбедности УН) наводи се да Сиријци сами треба да се договоре у вези с овим питањем. Ми о овој теми уопште не разговарамо: како се Сиријци договоре, тако ће и бити“, рекао је Чуркин.

Руски дипломата је, такође, рекао да Дамаск треба да прати савете Москве у вези са решавањем ситуације у Сирији.

Према његовим речима, руска авијација у Сирији је омогућила садашње успехе на путу решавања ситуације у земљи.

„Сматрам да не би било позитивних дипломатских корака које видимо да наше Ваздушно-космичке снаге нису ушле у Сирију“, рекао је Чуркин.

„Најокорелији опозиционари које подржавају земље попут Турске и Саудијске Арабије, према мом мишљењу, у дубини душе су веровали да могу да се домогну Дамаска. То је био један од разлога продужавања сукоба. Сада, надам се, и они и њихови помагачи схватају да је неопходно политичко решавање кризе. Американци су то већ схватили“, додао је Чуркин.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут