Нико не жели либијски сценарио у Сирији

19-02-2016 09:17:59 | | / vostok.rs |


Москва жали што Анкара наставља са покушајима да дискредитује напоре Русије у борби против ДАЕШ–а, изјавила је званична представница МСП Русије Марија Захарова на недељној прес–конференцији.

Анкара рециклира лажне информације о наводном уништењу цивилних насеља, школа и болница од стране руске авијације, изјавила је званична представница МИП Русије Марија Захарова на недељном брифингу.

„Нема никаквих података, ни директних нити индиректних, који указују било какво учешће Ваздушно–космичких снага у уништавању тих болница. Када поставимо директна питања нашим иностраним колегама сви наглашавају да немају директне доказе о било каквом учествовању руске авијације у рушењу те инфраструктуре, све остало је део информационе кампање“, рекла је Захарова.

Она сматра циничним инсинуације водећих званичника Турске да Русија користи миграциону кризу за вршење притиска на Анкару.

„Посебно цинично изгледају, наравно, још једни у низу, покушаји да се оптужи Москва да, наводно, користи миграционо жариште за вршење притиска на Турску. То је пре неки дан опет изјавио (турски премијер Ахмет) Давутоглу. Притом, врши се притисак на Турску и на ЕУ и да таква политика Москве, да поновим опет тај цитат, провоцира нове и нове таласе избеглица“, рекла је Захарова.

Саопштења да Русија, наводно, прикривено подржава ДАЕШ су недопустива, рекла је она.

„Апсолутно је недопустива изјава турских званичних лица да Русија прикривено подржава ДАЕШ. Господине Давутоглу, да ли сте озбиљни или се шалите? Ако је то нека шала, онда сви, посебно Турска, треба да поклоне више пажње, не иронији, већ конкретним акцијама у борби против тероризма“, рекла је Захарова.

Турске оптужбе на рачун Русије о Сирији су изван реалности и показују да Анкара није спремна на конструктивни дијалог, сматра званична представница МИП Русије.

Изјава да Ваздушно–космичке снаге Русије изводе ударе на болнице „Лекара без граница“ у Идлибу и Алепу су спекулације, без доказа.

„Настављамо да слушамо фактички неадекватне изјаве представника турских власти. Све изјаве турског руководства су дезинформације. ’Није истина‘ су слабе речи. Лаж је права реч“, нагласила је Захарова.

Она је нагласила да би свака инвазија на територију Сирије од стране Турске била противзаконита.

„Ми гледамо на територију Сирије — чудно да је и друге земље не гледају на тај начин, што изазива нека друга питања — као на територију суверене државе. Свака инвазија на територију суверене државе је незаконита“, рекла је она на брифингу. На питање да ли је могуће стварање независне државе Курда у Сирији, она је одговорила да се Русија залаже за унитарну Сирију.

Према речима Захарове било каква инвазија довешће у питање мировни процес у тој земљи.

О зони забране летова у Сирији

Што се тиче зоне забране летова, она сматра да нико не жели да се либијски сценарио понови.

„Немачка канцеларка је заиста то изјавила, међутим, идеја није њена, идеја није нова, идеју активно подржавају турске колеге“, рекла је Захарова на брифингу.

Она сматра да о доношењу те одлуке треба разговарати са Дамаском.

„Мислим да нико не жели да се либијски сценарио понови. Међународна заједница је већ једном тестирала ту концепцију. Резултат је видљив не само у Либији, боље рећи, уопште није видљив, јер то што се дешава у тој земљи се не може гледати. Резултат је видљив далеко изван Либије, у Европи, а ускоро ће бити видљив и изван предела Европе“, навела је Захарова.

О БРИКС–у

БРИКС је доказао да је потребан, без обзира на супротне изјаве Запада.

„Упркос сталним спекулацијама које се чују, пре свега, на Западу да БРИКС више није што је био, да је динамика његовог развоја изгубљена, удружење је на делу показало своју потребу. Његови учесници, како је показао живот, цене ту форму не само у добро време, већ и у олујним временима која траже уједињење напора и обједињење потенцијала земаља–истомишљеника. То је главно достигнуће нашег председавања“, нагласила је Марија Захарова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут