НАТО препрека за сарадњу Вашингтона са Русијом и Кином?

18-02-2016 10:39:14 | | / vostok.rs |


Америчко руководство се превише ослања на своју војну моћ и НАТО како би прогурало своје интересе у свету, ускраћујући себи прилику да учествују у „новој архитектури“ коју Русија и Кина већ граде у Евроазији, каже бивши високи званичник ЦИА Грахам Фулер.

„Пентагон је одгурнуо Стејт департмент, остављајући га без посла. НАТО данас карактеришу кратковидост и дефанзивна оријентација“, истакао је он.

САД углавном делују преко организације која, према његовим речима, има малу културну и економску, али значајну политичку и меку моћ.

За Фуллера НАТО не поседује „просветљену глобалну, већ застарелу визију“.

Како каже бивши званичник ЦИА, док је политика Вашингтона првенствено усмерена на стварање одбрамбене војне снаге, Москва и Пекинг нуде читав низ нових економских планова, визија и пројеката за подршку инфраструктурном и институционалном развоју у Евроазији, укључујући нове путеве, железнице, поморске путеве и остале пратеће везе и аранжмане које ти пројекти подразумевају.

Иако њихова сарадња, како каже, није војне природе, Сједињене Државе је игноришу, ускраћујући себи могућност да у свему томе учествују.

„Зар не спутавамо сами себе тиме што промовишемо само војну визију против Русије и Кине, док се широм Евроазије гради позитивни нови свет, а чак се и Европа тешко томе одупире“ Пуније питао.