Орбан са Путином: Сви желе нормализацију односа са Русијом

18-02-2016 08:40:16 | | / vostok.rs |


Русија и Мађарска самтрају да проблем избеглица може бити решен само политичким решавањем сукоба у Сирији и на Блиском истоку, изјавио је руски председник Владимир Путин после састанка са премијером Мађарске Виктором Орбаном у Москви.

Русија није непријатељ Мађарској, не прети јој, већ јој нуди партнерске односе, изјавио је мађарски премијер Виктор Орбан на заједничкој конференцији за новинаре са руским председником Владимиром Путином у Москви.

„Сигуран сам да Русија није непријатељ, већ партнер Мађарској. Русија је на нашој страни и предлаже јој партнерске односе“, рекао је Орбан.

Орбан је током састанка са Путином рекао и да је његова земља заинтересована за нормализацију односа Русије и Европе.

„Сви смо заинтересовани за нормализацију односа између Русије и Европе, то је у складу са мађарским интересима“, рекао је он и додао да је период аутоматског продужавања санкција Русији завршен, имајући у виду да је све више земаља које се залажу за сарадњу.

Говорећи о избеглицама, руски председник Владимир Путин рекао је да Русија и Мађарска сматрају да тај проблем може бити решен само регулисањем сукоба у Сирији и на Блиском истоку.

„Да би се решио проблем избеглица потребно је пре свега постићи политичко решење сукоба у Сирији, Либији и другим земљама, чији су становници приморани да због рата и разарања напуштају домове“, рекао је Путин.Руски председник је навео и да је са Орбаном разговорао о горућим спољнополитичким темама, међу којима и ситуацији на Блиском истоку и „акутној мигрантској кризи“.

„Потребно је да се заједнички боримо против тероризма и допринесемо да се регион Блиског истока врати нормалном, мирном животу“, нагласио је Путин.

Последњи пут руски председник сусрео се са мађраским премијером у фебруару прошле године у Будимпешти.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут