Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Невероватна моћ тамјана

Невероватна моћ тамјана

15-02-2014 11:48:46 | | Прес/ mojenovosti.com |

У земљама Блиског истока, од давнина се користи за одржавање здравља усне дупље. Људи са овог поднебља жваћу смолу тамјана и тако побољшавају здравље зуба и десни. Антимикробна својства која поседује, спречавају инфекције.

На Западу је тамјан највише познат по антиупалним својствима, а босвелијске киселине су најважнији састојак. Тамјан ефикасно и ублажава бол узрокован артритисом, без изазивања нежељених ефеката. Побољшава циркулацију, као и проток крви кроз крвне судове оштећене упалним процесима.
Истраживања су потврдила да екстракт, тамјанов ацетат, смањује неуролошка оштећења, делује против депресије и напетости, смањује ниво холестерола и спречава болести крвних судова.
У ароматерапији се користи за ослобађање од стреса, напетости, хистерије и депресије, купка са уљем тамјана помаже код менструалних болова и упале мокраћних путева. Терапија уљем благотворно делује и на дисајне путеве. Помаже код бронхитиса, астме, синузитиса, честих прехлада и алергије. Да би се постигао прави ефекат, потребно је на руку ставити мало уља и удисати неколико пута дневно. Одличан је и за инхалацију, у литар вруће воде стави се једна супена кашика тинктуре тамјана.
Добро упућени тврде да уље тамјана може да помогне у лечењу или ублажавању хркања, тако што се намажу врат, груди и подручје око носа. Уље се не наноси концентровано, већ разређено базним уљем или водом. Иако нема познатих контраиндикација, тамјан и његове препарате требало би да избегавају хипертоничари, труднице и дојиље.