Захарова Западу: Дајте доказе да смо криви

16-02-2016 12:49:37 | | / vostok.rs |


Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова одбацила је оптужбе западних политичара и медија на рачун Москве о томе да акције руских војно-ваздухопловних снага у Сирији доводе до цивилних жртава и рушења цивилних објеката.

Захарова је у изјави за РТ упитала да ли су међународна заједница и светски медији тек сад сазнали за хуманитарну катастрофу у Сирији и да тамо живе деца која више од четири године пате због великог рата.

Према њеним речима, о томе се није говорило, „само су испоручивали оружје, новац и спонзорисали тзв. умерене опозиционаре који је требало да свргну Асада“, а о деци нико није мислио.

Захарова је додала: „Ко све то каже? То кажу званичници западних земаља: Стејт департмент, Форин офис, Министарство спољних послова Француске… А ако сте ви званичници, званичне структуре, молим вас дајте нам званичне информације: било какве податке који би потврђивали, како кажете, намерне масовне жртве међу цивилима и уништавање објеката цивилне инфраструктуре. За све то време ниједном нам нису доставили никакве податке: ни снимке ни бројке“.

Она је навела и пример када руским дипломатама нису омогућили да проуче материјале који наводно доказују кривицу руских војника.

„Једном су, недавно, наше западне колеге рекле да сада ево имају доказе да ми радимо нешто како не треба у Сирији. И током једног сусрета на експертском нивоу донеле су фотографију и показале. А када је руски дипломата замолио да му дају ту фотографију да погледа, рекли су: ’Само из наших руку‘. Да ли сте тако нешто икад видели“, упитала је Захарова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут