Француски премијер предлаже Русији обнову сарадње

14-02-2016 01:31:04 | | / vostok.rs |


Премијер Француске Мануел Валс је на маргинама Међународне конференције о безбедности у Минхену предложио свом руском колеги Дмитрију Медведеву да се обнове редовни сусрети шефова влада двеју земаља, посвећени економским проблемима. Руски премијер је одговорио да је спреман за то.

Председник Комитета за међународне послове Државне думе Русије Алексеј Пушков изјавио је да се нада да ће од Међународне конференције о безбедности у Минхену почети релативна нормализација односа Русије и Запада.

Иако је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг наступио с, како је рекао Пушков, „класичним говором из времена Хладног рата“, постоји истовремено разумевање „да једни без других одавно не можемо“.

„То је јасно из наступа (премијера Русије) Дмитрија Медведева који је нагласио да је нужна сарадња у борби против тероризма. Премијер Француске (Мануел) Валс је 95 одсто свог наступа посветио неопходности заједничке борбе против ДАЕШ-а“, рекао је Пушков новинарима у Минхену.

Заменик шефа Комитета за међународне послове Руске думе Леонид Калашњиков оценио је да предлог француског премијера руском колеги говори да Европска унија није једногласна у својим одлукама.

Према његовим речима, важно је да се на оваквим састанцима доносе конкретне одлуке.

„Сматрам ово позитивним предлогом. То говори да Европска унија није једногласна, а посебно велике државе (Немачка, Француска, Шпанија, Италија) имају потребу за билатералним односима. Потребно је некако сломити ову блокаду“, рекао је Калашњиков.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут