Србија добровољно пристала на НАТО окупацију земље иако је 1999. управо због тога бомбардована - јер је то ОДБИЛА

13-02-2016 08:30:33 | | / vostok.rs |

Да ли су браниоци Отаџбине узалудно дали своје животе у НАТО агресији?


Неуспели преговори Запада и НАТО-а са Србијом, односно ултиматум у Рамбујеу, а у којима је СР Југославија пристала на већину услова, осим војне окупације целе земље од стране НАТО пакта послужили су као оправдање за НАТО агресију.

Југословенска делегација и сепаратисти са Косова никада се нису ни састали у преговорима.

Неуспех преговора и србско одбијање ултиматума искоришћени су као алиби за НАТО агресију на Србију, у којој је уништена инфраструкутра земље и убијено 3000 људи, а штета се се процењује од 30 до 100 милијарди долара.

Делегација сепаратиста са Косова потписала је на крају споразум који су понудили међународни преговарачи, док је делегација СР Југославије одбила да га потпише, јер је нарушавао њен суверенитет и териоторијални интегритет, будући да је, између осталог, подразумевао и слободан пролаз и размештање страних трупа у земљи. Одбијање СР Југославије на овај ултиматум представљао је формални изговор за НАТО бомбардовање СР Југославије.

„Претње нашој земљи да ће бити бомбардована ако не дозволи страну окупацију дела своје територије представљају упозорење за цео свет и све народе и људе којима је стало до слободе и мира. Нећемо дати Косово ни по цену бомбардовања“, рекао је председник Слободан Милошевић.

Окупацију је одбацио не само Милошевић, већ и југословенски парламент.

Данас, 17 година после Скупштина Србије је усвојила закон – прихватила исти тај ултиматум после 17 година - којим припадници НАТО алијансе добијају слободу кретања и имунитет какав припада и дипломатама, као и привилегије које следују дипломатама по Бечкој конвенцији.

Овим споразумом, који се потврђује законом, Република Србија добровољно уступа своју територију, ваздушни простор и инфраструктуру снагама НАТО-а. Њима се допушта несметан приступ свим државним и приватним објектима у којима се ради, омогућава размена поверљивих информација, гарантује дипломатски имунитет и друге привилегије, омогућава приступ објектима Министарства одбране – СВИ УСЛОВИ ЗБОГ КОЈИХ ЈЕ СР ЈУГОСЛАВИЈА БИЛА бомбардована.

Припадници НАТО-а и њихова возила имаће, како се наводи, "право неопходног слободног пролаза и приступа кроз читаву Србију", док ће се улазак у забрањене безбедносне зоне усаглашавати са нашим надлежним органима. Наглашено је и да се особљу НАТО, на њихов захтев, мора одобрити приступ свим државним и приватним објектима у којима се ради, укључујући и оне у којима се врше испитивања и пробе.

У закону се наводи и да ни под којим условима овај споразум не повлачи одговорности за НАТО .

Анексом Б који СР Југославија није прихватила било је предвиђено:

- Да ће припадници НАТО-а уживати имунитет од грађанске, управне, кривичне и прекршајне јурисдикције Југославије и од сваке врсте хапшења и истражног поступка од стране југословенских власти;

- Да ће припадници НАТО-а имати пуну слободу неометаног и неограниченог кретања својим возилима, бродовима и авионима у Савезној Републици Југославији, укључујући право на, постављање логора, одржавање маневара и право на употребу читавих региона или инсталација за потребе снабдевања, вежби или операција;

- Да је СР Југославија дужна да кретању особља, возила, бродова и авиона НАТО-а да приоритет и да за то не захтева од алијансе никакву одштету, у виду царина, такси и др.

Да ли су браниоци Отаџбине узалудно дали своје животе у НАТО агресији?