Посланици Државне Думе траже да Москва поништи споразум о пријатељству и братству са Турском из 1921.

11-02-2016 08:39:43 | | / vostok.rs |


У Ддржавној Думи Русије појавила се иницијатива да Кремљ денонсира Московски споразум о пријатељству и братству са Турском да бољшевичка власт са Анкаром потписала 16. марта 1921. године.

Што је такође индикативно, портпарол Министарства иностраних послова Русије, Марија Захарова, је већ саопштила да дипломатски врх Русије проучава ту иницијативу (захтев) посланика доњег дома руског парламента.

Захарова је ово рекла, одговарајући на питање једног новинара из Азербејџана. А њега је интересовало: хоће ли заиста доћи до поништавања тог међудржавног споразума који задире и у интересе данашњег Азербејџана.

Захарова је – да би умирила званични Баку – изјавила да Русија своје односе са Азербејџаном има намеру да и даље развија и да неће учинити ништа што би их могло погоршати.

Саму иницијативу покренула су двојица посланика: Валериј Рашкин и Сергеј Обухов. Сам Московски споразум је 1921. године био потписан између бољшевичке Русије и владе Велике народне скупштине Турске.

Обухов је заједничкој иницијативи додао и ово образложење: „Русија треба да правно проучи могућност преиспитивања свих споразума са Турском који су неповољни за њу саму и за њене савезнике. Само то може отрезнити садашње руководство Турске и одвратити га од нових провокација“.

Обухов је посебно указао да две од три закавкаске бивше совјетске републике – Грузија и Јерменија – не признају одредбе тог споразума и сматрају га неправедним.

Према Московском споразуму, „бивша Карска и јужни део бивше Батумске области (те територије биле су у саставу Руске империје од 1878. године), а такође бивши Сурманлиски срез Јереванске губерније (био у саставу Руске империје од 1828. године), заједно са планином Арарат, предају се Турској“.

Јермени Арарат сматрају својом „светом планином“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут