Астрофизичари изван Млечног Пута открили више од 880 непознатих галаксија

11-02-2016 08:26:56 | | / vostok.rs |


Астрофизичарима су радио таласи помогли да први пут „виде“ шта све постоји изван наше галаксије.

Како су објавили у часопису Astronomical Journal, открили су да изван Млечног Пута постоје „стотине досад непознатих галаксија које чине „највећу структуру у Васељени - такозвани Велики Атрактор“.

Тим поводом је Листер Стејвли-Смит (Lister Staveley-Smith), са универзитета Западне Аустралије, објаснио:

„Млечни пут је лепа галаксија коју је интересантно проучавати, али нам она потпуно заклања поглед на галаксије које се налазе изван ње. Наша досадашња истраживања су нам помогла да нађемо одговор на то са чиме је повезан феномен чувеног „Великог Атрактора“, о утицају којег на ширење Васељене научници говоре од 70-тих година прошлог века“.

Стејвли-Смит и његове колеге разјасниле су због чега Велики Атрактор „кочи“ наш Млечни Пут. Разјаснили су да се ради о огромној, невидљивој и нашем делу космоса блиској „компоненти“ коју су они назвали „Великим Зидом“. За то су им биле потребне године праћења флуктуација зрачења неутралног водоника у међугалактичком простору, посебно у јужном делу наше галаксије.



За то су користили аустралијски радиотелескоп „Паркс“.

Стејвли-Смит подсећа да је још пре безмало пола века уочено да се Млечни Пут и његове „космичке комшије“ не удаљавају међусобно, као што би морали - у складу са теоријом ширења Васељене, већ се померају према неким другим галаксијама. Брзином од два милиона километара на сат.

Током последње деценије 20. века, научници су утврдили да је та „аномалија“ повезана са постојањем такозваног „Великог Атрактора“ - потенцијално највећег објекта у Васељени. Другим речима: гигантског јата галаксија које заузимају безмало половину неба јужне хемисфере.

Упркос томе што је међузависност Млечног Пута и тог „јата“ несумњива, научници нису могли да објасне зашто та група галаксија гура Млечни Пут у смеру којим се креће.

Посматрање уз помоћ „Паркса“, помогла су да се тај узрок коначно открије: откривено је да се ради о групи коју чини више од 880 невидљивих за нас галаксија које се налазе иза Млечног Пута. На растојању од приближно 250 милиона светлосних година.

Претпостављају да се у тој тачки највероватније налази део Великог Атрактора који спаја две његове главне компоненте - групе галаксија у сазвежђима Norma и Јужни Троугао.

Приближно трећина откривених галаксија била је досад потпуно непозната астрономима, а то значи да је маса Великог Атрактора била потцењивана за стотине билиона маса нашег Сунца.

Управо ова околност, како се наглашава, може објаснити због чега природа и гравитација тог „загонетног објекта“ до сада нису имали рационално објашњење.