ЕУ: Изградња „Јужног тока“ искључиво у складу са трећим енергетским пакетом

10-02-2016 09:49:03 | | / vostok.rs |


Европска унија није била иницијатор прекида пројекта изградње гасовода „Јужни ток“, али уколико до обнове тог пројекта дође, реализација мора бити искључиво у складу са трећим енергетским пакетом, изјавио је амбасадор ЕУ у Русији Вигаудас Ушацкас.

„Није ЕУ донела одлуку о прекиду пројекта ’Јужни ток‘. Ми остајемо привржени принципу диверсификације гасног тржишта. Уколико пројекат буде обновљен, његова реализација мора бити у складу са трећим енергетским пакетом“, рекао је он.

Претходно је стални представник Русије при ЕУ Владимир Чижов рекао да није искључена могућност да се обнови изградња гасовода „Јужни ток“.

Према плану гасовод је требало да иде из Русије по дну Црног мора, кроз турске територијалне воде, до Варне у Бугарској, а од Бугарске је требало да се грана у два крака – један крак из Бугарске, преко Грчке подводно је требало да води до Италије, а други преко Србије и Мађарске до Аустрије. Русија је изградњу овог гасовода обуставила у децембру 2014. године због неконструктивног става ЕУ.