НАТО ствара стратегију против „скривених дејстава“ Русије

10-02-2016 08:52:13 | | / vostok.rs |


НАТО разрађује стратегију за брзо реаговање на такозване неконвенционалне начине ратовања, а те мере представљају реакцију на наводне операције те врсте које је Москва извела на Криму и у Украјини, пише „Волстрит џурнал“.

Алијанса ће у сарадњи са Европском унијом у оквиру те нове стратегије израдити план евентуалне помоћи савезницима који су се нашли „под притиском Русије или неке друге земље“.

„Та подршка подразумева и постојање стручњака за сајбер–безбедност ради реаговања на хакерске нападе и стручњака за комуникацију ради супротстављања пропаганди, као и размештање снага НАТО–а за брзо реаговање“, пише „Волстрит џурнал“.

Није предвиђено учешће те групе, познате као „Оштра копља“ у борбеним дејствима. Њено размештање треба да „покаже подршку Алијансе савезницима и да убеди Москву да ослаби притисак“, пише лист.

Министри одбране земаља НАТО–а разговараће о могућим сценаријима „неконвенционалног рата“ у Белгији у среду, а посебна пажња биће усмерена на политичка решења у условима необјављеног сукоба.

Нова стратегија би требало да буде завршена до самита НАТО–а у Варшави у јулу 2016.

Руска страна је много пута критиковала јачање војне активности НАТО–а у Европи, наводи лист.

Стални представник Русије при НАТО–у Александар Грушко изјавио је да претња од такозваног хибридног рата НАТО–у служи само као изговор који му омогућава да „нађе оправдање за своја дејства у источном крилу“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут